Om deze 4 redenen is het slim om kauwgom te kauwen tijdens de wedstrijd

Kauwgom kauwen en voetbal gaan al heel lang samen. Je kent de tv-beelden van een heftig kauwende Ferguson waarschijnlijk wel en de kans dat jij er eentje pakt net voor de wedstrijd is best groot. Tijdens het omkleden gaat de trainer/verzorger de groep nog even rond met een vol pakje kauwgom, want dat is gewoon chill. Maar wat is er dan zo fijn aan het kauwen van een kauwgom tijdens en voor de wedstrijd? Dat heeft te maken met de volgende 4 redenen.

Concentratie

Tijdens het kauwen stroomt er extra bloed naar het hoofd om de kaken te helpen bij de inspanning. Een deel van dit extra bloed gaat ook naar je hersenen, waardoor ze beter gaan functioneren. Hierdoor heb je meer focus, ben je meer en langer geconcentreerd en ben je alerter op de situaties om je heen. Best handig tijdens het voetbal.

Helpt bij stress

Behalve dat het bij de concentratie helpt, wordt je er ook nog eens kalmer van. Psychologen weten namelijk al jaren dat het kauwen van kauwgom stress verlichtend werkt. Een prima oplossing voor als je nogal zenuwachtig bent voor die ene belangrijke pot.

Voorkomt dat liedje in je hoofd blijft zitten

Het klinkt misschien niet als een groot probleem, maar het kan soms best vervelend zijn als je de hele wedstrijd met zo’n irritant liedje in je hoofd rond rent. Kauwgom kan jou in zo’n situatie helpen, want door de kaakbewegingen die je maakt tijdens het kauwen worden de hersenen afgeleid en denken ze minder vaak aan dat liedje. Onzin denk je? Het is toch echt wetenschappelijk bewezen.

Helpt bij een droge mond

Kauwgom kauwen stimuleert de productie van speeksel tot wel 10 keer meer dan normaal. Hierdoor heb je minder snel een droge mond en kun je er langer tegenaan. Hoef je tenminste niet om de 5 minuten naar de kant te rennen voor een slokje van de bidon.

Leestip: 4 redenen waarom muziek luisteren voor de wedstrijd een absolute must is