Het kopen van FIFA packs wordt in de toekomst misschien verboden

EA Sports zat eind 2017 eventjes in de hoek waar de klappen vielen. FIFA 18 lag onder vuur in de community en na de lancering van Star Wars Battlefront II kregen ze bakken met kritiek omdat het vrijspelen van hoofdrolspelers te lang zou duren, tenzij je geld betaald voor ‘loot boxes’ waar deze items in kunnen zitten.

Bij FIFA kennen we hetzelfde idee, waar je packs kunt kopen in de hoop dat daar spelers als Ronaldo in zitten. Dat zou in de toekomst misschien verboden kunnen. De Belgische Minister van Justitie Koen Geens sprak zich er al eens over uit en nu is de Nederlandse Kansspelautoriteit er ook op gedoken.

Verbod op het kopen van FIFA packs

Koen Geens richtte zich in gesprek met VTM Nieuws vooral op Star Wars Battlefront 2 en het kopen van ‘loot boxes’ waarvan de spelers van te voren niet weten wat er in zit. Daardoor kan het gezien worden als een manier van gokken, want je geeft geld uit in de hoop dat je iets wint. De resultaten in zo’n ‘loot box’ kunnen echter vies tegenvallen. Dat weet je zelf ongetwijfeld als je weer eens een FUT pack hebt gekocht in de hoop dat er een topspeler als Ronaldo in zit, maar dat je het uiteindelijk moet doen met een derderangs spits die niets oplevert.

Vooral omdat ook kinderen deze spellen spelen wil Geens dat het verboden wordt. ‘Als je gamen en gokken op die leeftijd gaat vermengen dan is dat bijzonder gevaarlijk voor de geestelijke gezondheid van dat kind,’ aldus de minister in gesprek met VTM. De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft inmiddels een onderzoek uitgevoerd naar dit onderwerp en kwam met de volgende resultaten.

Ze onderzochten 10 populaire spellen met de zogenaamde ‘loot boxes’. In vier van de onderzochte games waren digitale prijzen via externe handelsplaatsen voor euro’s te verkopen. Doordat ze te verhandelen zijn krijgen ze economische waarde en kunnen spelers geld verdienen als ze een zeldzaam voorwerp krijgen. Hiermee overtreden ze de kansspelregels.

“Ze zijn ontworpen zoals gokspellen zijn ontworpen, met het gevoel dat je bijna hebt gewonnen”, zegt Marja Appelman, directeur van de Kansspelautoriteit in gesprek met de NOS. “Er zijn allerlei geluidseffecten en visuele effecten als je zo’n loot box opent. Daarmee heb je de neiging om door en door te spelen.”

De Kansspelautoriteit heeft de spelmakers nu 8 weken gegeven om de games aan te passen. Als dat niet gedaan wordt kunnen ze boetes opleggen of zelfs de verkoop van het spel verbieden. Of FIFA bij deze games hoort is niet bekend.

Packs verdienen op basis van je online prestaties zouden uiteraard wel gewoon mogelijk moeten blijven, maar het gaat dus vooral om het kopen van deze packs. Misschien maar goed ook voor je bankrekening. Of voor je tv, want zelfs áls je Ronaldo packt kan het helemaal mis gaan. Hieronder het bewijs.

Dit is niet het enige wat in de toekomst kan veranderen aan FIFA, want EA Sports speelt met de gedachte om te stoppen met het jaarlijks uitbrengen van een nieuwe FIFA. Wat ze dan als alternatief willen doen lees je hier.

Bron: Datanews