Zo geef je de dodelijke ‘Kevin De Bruyne-voorzet’

Kevin de Bruyne is in vorm. Dan drukken we het eigenlijk nog veel te zacht uit. Kevin de Bruyne is momenteel gewoon één van de beste spelers ter wereld. Hij is dé man van Guardiola in een team dat als een tierelier draait en daarnaast is hij de onbetwiste assistenkoning. Gisteren schreef hij er weer 3 assists bij. Het geheim is de manier waarop hij een bal voorzet. Wij hebben de De Bruyne-voorzet voor je ontleed, dus doe er je voordeel mee.

Hoeft tegenstander niet voorbij

Je trainer ziet graag dat je als buitenspeler een mannetje passeert, de achterlijn haalt en dan de bal voorgeeft. De Bruyne doet dit zelden. Hij geeft de bal om zijn directe tegenstander heen of zakt zelfs zover (richting het middelveld) uit dat hij de bal aan de binnenkant van de back kan voorzetten (zie video onderaan).

Laag voorbij de eerste CV

De bedoeling is dat de bal relatief laag blijft en voorbij de eerste centrale verdediger schiet. Jullie spits moet weten dat hij de ruimte tussen de twee CV’s in moet sprinten en eerder bij de bal is dan de tweede CV. Je kunt de eerste CV als een soort richtpunt gebruiken bij het geven van de voorzet en mik dan iets voorbij hem.

de bruyne nike magista 2

Binnenkant wreef

De bal moet behoorlijk wat snelheid en effect krijgen om gevaarlijk voorbij de eerste CV te komen. Gebruik dus de binnenkant van je wreef voor deze voorzet. De Bruyne draagt overigens de Nike Magista, welke bijzondere ‘bobbeltjes’ op de wreef heeft voor grip en meer effect.

Stuiter

Je voorzet wordt nog moeilijker te verdedigen wanneer je er een stuiter aan toevoegt. De Bruyne doet dit bijna altijd.

Rond de vijf meter

Uiteindelijk moet de bal ergens tussen de verdediging en de keeper vallen. Normaliter is dat ergens voor de vijf meter-lijn. Er zullen maar weinig keepers zijn die zo’n bal durven pakken. Jullie spits moet optimaal gebruik maken van de ruimte die er tussen de twee CV’s en keeper altijd is, want daar gaat die bal komen.

Waarom zo gevaarlijk?

Een lage voorzet is om twee redenen heel gevaarlijk:

  1. De meeste centrale verdedigers hebben een bloedhekel aan zo’n vervelende stuiterbal. Ze koppen veel liever ballen weg, daar is iets minder techniek voor nodig. Wanneer de eerste CV de bal toch probeert weg te schieten bestaat de kans dat hij hem verkeerd raakt en achter zijn eigen keeper werkt.
  2. Vaak zijn CV’s groter dan jullie spits, zie Agüero. Hoge voorzetten hebben dan weinig nut. Een snelle bal waar een spits tegenaan kan lopen is vaak veel effectiever.

Met wie vorm jij een dodelijk koppel? Misschien komt dat wel doordat jullie een speciale connectie hebben. Dat herken je hieraan.