10 FIFA regels die je met vrienden hoort te hanteren

Er zijn weinig dingen leuker, maar tegelijkertijd ook frustrerender, dan een goeie pot FIFA met je vrienden. Ondanks dat het als leuk tijdverdrijf bedoeld is lopen de gemoederen vaak hoog op. Er wordt gescholden, er worden smoesjes verzonnen, er wordt geweld gebruikt, controllers sneuvelen en zelfs vriendschappen kunnen eronder lijden. Juist daarom is het belangrijk dat iedereen zich aan deze 10 officieuze FIFA regels houdt, want anders is het einde zoek.

1. Jantje

Je bent je maat helemaal aan het afmaken en binnen no-time staat het al 3-0. Dat betekent een Jantje. Bespaar hem de vernedering en verlos hem uit zijn lijden door de wedstrijd te beëindigen.

2. 10-0 is kruipen

Doen jij en je vrienden niet aan het Jantje en ga je voor de ultieme vernedering? Als je met 10-0 of meer wint moet de tegenstander onder de dichtstbijzijnde tafel kruipen, en ja, dit mag gefilmd worden! Als de tegenstander 1 goal weet te maken vervalt het kruipen al, ook als het 11-1 wordt of zelfs 30-1.

3. Scoren is meteen doorklikken 

Er is niks irritanter dan de goal van je tegenstander terug te zien. Klik daarom gewoon meteen door alsjeblieft, behalve als het echt een wereldgoal is. Dan verdient hij namelijk de credits en moet je maar even doorbijten.

4. Teams random kiezen

Je hebt El Clásico inmiddels al duizend keer gespeeld dus kies eens een ander team. Op deze manier kom je bij teams terecht die je normaal misschien nooit zou kiezen en dat kan leuke potjes opleveren. Voorbeeld: Je hebt bij competitie 3x random gedaan en de opties zijn de Premier League, de Bundesliga en de Eredivsie. Kies één van deze competities (ter voorbeeld even de Premier League) en doe opnieuw 3x random om tot een club te komen, bijvoorbeeld Arsenal, West Ham United en Stoke City. Met een van deze drie teams ga je spelen, de keuze is aan jou.

5. Controller spieken is verboden

Een penalty tijdens de wedstrijd of penaltyreeks na de wedstrijd is ontzettend spannend. Hou het wel eerlijk en ga niet bij elkaar op de controller kijken om te zien naar welke hoek de bal gaat.

penalty-fifa

6. Laat bij een vrije trap de muur / keeper staan

Een vrije trap scoren is altijd lekker en daarom is het juist zo frustrerend als de tegenstander even een speler op de doellijn zet, zodat ie ‘m van de lijn kan koppen. Ook het verzetten van de muur kan ertoe leiden dat de keeper al verder naar de hoek gaat staan. Heel saai, dus laat ’t gewoon staan. Springen mag natuurlijk wel.

7. Ultra-verdedigend spelen is verboden

Iedereen klaagt altijd steen en been als een club de bus voor het doel parkeert, dus ga dat ook niet doen als je een potje FIFA aan het spelen bent. Het tegenovergestelde kan wel erg leuk zijn: beide op ultra-aanvallend gaan spelen. Dat staat garant voor een spektakelstuk van heb ik jou daar.

8. In de hoek tijd rekken is verboden

Het bloed komt al onder onze nagels vandaan als we hieraan denken. In een spannende slotfase gaat de tegenstander de hele tijd langs de lijn dribbelen of in de hoek van het veld de bal afschermen om tijd te rekken. Vreselijk! Als hij zo wil winnen mag je hem best even een tikkie geven, want zoiets doe je je vrienden niet aan.

9. Winner stays

Als je met meerdere personen bent en niet iedereen tegelijk kan spelen levert de verliezer zijn controller in. Als je 2 vs 2 speelt leveren de twee verliezers de controllers in. Ben je met 5 man? Dan doen de verliezers steen papier schaar om te beslissen wie de controller inlevert.

10. Fuck de regels

Hoewel we alle bovenstaande regels als heilig beschouwen, is het in FIFA 19 ook gewoon mogelijk om alle regels te laten varen in de spelmodus No Rules. Dit onderdeel van House Rules zorgt ervoor dat de scheids niet ingrijpt als je iemand van de tegenpartij helemaal doormidden zaagt. Lachen man!

Binnenkort gaat het misschien ook mogelijk worden dat PlayStation & Xbox spelers games als FIFA tegen elkaar kunnen spelen. Meer daarover lees je hier. Geen smoesjes meer dus, maar eindelijk voor altijd beslissen wie de beste is.