De 10 herkenbare types die elke wedstrijd langs de zijlijn staan

Er is niets mooiers dan op een zaterdag of zondag je wedstrijdje voetballen met een hoop publiek langs de zijlijn. Dat zorgt toch voor wat extra energie, adrenaline en gezonde druk. Er staan er echter ook altijd een paar die je het liefst een bal in zijn gezicht zou rossen, maar de ene supporter kan zichzelf nu eenmaal net wat minder goed beheersen dan de ander. Iedereen is uniek en niemand is hetzelfde. Toch kunnen we 10 typen supporters noemen die sowieso elke wedstrijd langs jullie zijlijn staan.

1. De betweter

“Je had die bal ineens moeten schieten!” “Die bal had je eerder moeten geven!” Jahaa, we hebben het zelf ook wel door als we een verkeerde keuze maken. Van zo’n betweter raak je alleen maar gefrustreerd. Alsof hij zelf zo’n goede voetballer is die altijd de goede keuze maakt.

2. De 2e coach

Je krijgt continu aanwijzingen van iemand langs de zijlijn. “Iets verder terug zakken.” Oké dat zal ik maar doen denk je dan, maar dan blijkt dat het niet je coach is die dat zegt, maar Pietje langs de zijlijn. Op zich niks mis mee, maar dan moeten Piet z’n aanwijzingen en die van de coach wel overeen komen. Vrij verwarrend anders.

3. De luidruchtige

Als deze fan begint te brullen komt jouw trainer er nooit meer bovenuit. Dat geschreeuw hoeft nog niet eens per se over de wedstrijd te gaan, want hij staat gewoon een verhaal te vertellen op standje 120 decibel tegen degene die langs ‘m staat.

4. De hooligan

Een beetje zoals de luidruchtige, maar dan wat agressiever. Spelers van de tegenstander krijgen de huid volgescholden, de vlagger van de tegenpartij krijgt het te voortduren en zo af en toe breekt er een vechtpartijtje uit waar deze hooligan voorop de strijd in gaat. Voor fakkels en ander vuurwerk is hij ook niet bang trouwens.

5. De die-hard

Deze überfan is er elke week en kent iedereen die op de club is. Of het nou lekker zonnig is, bar winterweer, thuis of uit, hij is er altijd. Daar mag best wat waardering voor getoond worden jongens!

6. De optimist

Het glas is altijd half vol bij dit zonnetje langs de zijlijn. Je staat 5 minuten voor tijd met 3-0 achter en deze fan roept oppeppend: “Geloof er in jongens! Het kan nog!” Uhu, als jij het zegt. Vernederingen en blunders worden goedgepraat met zijn all-time classic ‘volgende keer beter jongens’.

7. De pessimist

De tegenhanger van de optimist is dit brok chagrijn. Als het eerste balcontact niet goed is dan wordt het al helemaal niks meer. Wat volgt is een klaagzang van 90 minuten waar iedereen rondom hem zich kapot aan ergert. Dat doet hem overigens helemaal niks, want alles is toch kut.

Nederlandse voetbalfans

8. Mr. Langs de Lijn

Waar iedereen de wedstrijd aan het volgen is, staart deze jongen full-time naar zijn mobiele telefoon. Elke minuut ververst hij de tussenstanden van andere teams in de competitie, de Eredivisie, Premier League en ga zo maar door.

9. De fanatieke ouder

Misschien wel de meest herkenbare en frustrerende fan is de fanatieke ouder. Pa of ma staat hun zoontje/dochtertje gepassioneerd aan te moedigen, niet wetende dat kindlief het eigenlijk vreselijk irritant vindt. Top dat je jouw kind wil ondersteunen, maar dat hoeft niet met zoveel kabaal. Ze gaan er in ieder geval niet beter door voetballen.

10. De anti-voetballer

Al zijn vrienden gaan bij het eerste kijken en er is bier, dus dan gaat hij ook maar. Met zijn rug naar het veld toe staat hij zijn pilsjes te nuttigen en vertelt hij iedereen over zijn weekend. Ondanks dat hij niks om voetbal geeft vindt hij het hartstikke gezellig. Mooi man.

Leestip: De 10 voetballers die iedereen in zijn team heeft