Deze 10 ongeschreven wetten uit het amateurvoetbal herkent iedereen

Tijdens een wedstrijd dienen spelers zich te houden aan de (als het goed is) voor iedereen bekende spelregels. Op de amateurvelden gelden, naast de regels die scheidsrechters hanteren, nog een aantal ongeschreven wetten die net zo belangrijk zijn. We hebben 10 ongeschreven wetten uit het amateurvoetbal voor je op een rijtje gezet die je ongetwijfeld zult herkennen.

Felgekleurde kicksen = schoppen krijgen – Je bent op zoek naar een nieuw paar kicksen voor de tweede competitiehelft en het liefst koop je die knalroze Nike’s. Je beseft wel dat je hiermee een groot risico loopt. Felgekleurde voetbalschoenen werken bij knoestige verdedigers als een rode lap op een stier. Verwacht dus een paar flinke schoppen als je toch voor die roze schoenen kiest. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden.

Panna geven = schoppen krijgen – Houd je van een beetje gallery play op z’n tijd? Een panna’tje hier en daar. De ultieme manier om je tegenstander even goed op z’n plek te zetten. Verwacht na de tweede panna wel een behoorlijke doodschop. Ook al ligt je enkel aan gruzelementen, de scheidsrechter van dienst zal geen medelijden met je hebben omdat hij zich verplaatst in de tegenstander die zojuist weer te kijk is gezet. Door voetballen!

Hakjes zijn verboden – Jullie staan 5-0 voor en er staan nog maar 15 minuten op de klok. Je probeert een medespeler door middel van een prachtig hakje alleen voor het doel te zetten, maar de bal belandt bij de tegenstander in de voeten. Genoeg aanleiding voor je coach om helemaal te flippen en jou te wisselen, want hakjes zijn natuurlijk niet normaal hè. Dat doe je maar op straat ofzo. Eenmaal op de bank herinnert je coach je eraan dat de tegenstander in de laatste 15 minuten nog makkelijk vijf keer had kunnen scoren.

Grensrechter moet vals vlaggen – In de kleedkamer krijgen niet alleen jullie spelers belangrijke instructies, ook de grensrechter wordt nog een aantal tips gegeven. Een standaard aanbeveling is de vlag zo snel mogelijk de lucht in te steken als er ook maar een klein luchtje van buitenspel aan hangt. Laat hij dit na, dan krijg hij na de wedstrijd de volle laag.

Speler hoeft niet naar de zijlijn na verzorging – Een regel in de profvoetballerij die menig man tot waanzin kan drijven is de regel die spelers verplicht na een blessurebehandeling buiten de lijnen plaats te nemen. Zelfs na een verschrikkelijk doodschop. In de amateurwereld vinden we dat belachelijk en mag je na een spons op de knie gewoon direct verder. Zo hoort het.

Overwinning = bier van de trainer – Zijn de drie punten met bloed, zweet en tranen over de streep getrokken? Prachtig! Dat betekent bier van de trainer. Houdt jullie trainer zich niet aan deze regel? Stuur hem dit artikel dan maar eens.

Scheet in de kleedkamer = rondje bier – Niets is vervelender dan een medespeler die pal naast jou een vieze wind laat. Net als hij, heb jij gisteravond een behoorlijk zware avond gehad en kun je de geur van eten zelfs al nauwelijks verdragen. Laat staan de lucht van een dampende scheet. Bah! Gelukkig bestaan hier ook regels voor. Een scheet in de kleedkamer is een rondje bier na de wedstrijd.

Laatste die de kleedkamer verlaat hanteert de trekker – Deze regel zorgt ervoor dat de laatst in de kleedkamer aanwezige spelers opeens heel snel en zenuwachtig hun tas beginnen te pakken. Je veters strikken doe je buiten wel, want je wilt niet als laatste de deur uit. Dat zou namelijk betekenen dat jij de trekker in de hand moet nemen en de gehele kleedkamer droog moet trekken. Best vervelend, maar regels zijn regels.

Bankzitter = aquamanager – Enigszins teleurgesteld neem je plaats op de bank. Tot overmaat van ramp krijg je ook nog de waterzak in je hand geduwd. Joepie! Helaas voor jou is dit onderdeel van de bankzitter’s takenpakket.

Die lange staat centraal in de verdediging of spits – Hij is bepaald niet de beste voetballer, maar vanwege zijn lengte staat zijn plaats in de basis eigenlijk al vast. Voor de meeste trainers zijn deze jongens de perfecte spitsen of centrale verdedigers. Soms vervullen ze zelfs beide rollen in 1 wedstrijd. Het enige wat eigenlijk van hen wordt gevraagd, vanwege hun immense lengte, is om ballen van het doel vandaan of juist in het doel te koppen. Ben je zo’n lange kerel? Je hebt niet veel keus. Die hoge ballen gaan komen, of je nu wilt of niet.

Leven jullie nog niet alle wetten uit het amateurvoetbal na? Pass ze dan gerust door naar je teammaten! Oh en trouwens, ook jullie grensrechters hebben regels waar ze zich aan moeten houden. Dit zijn de 8 ongeschreven regels voor een amateurvlagger.