10 tekenen van Matchfixing in jouw team

Matchfixing, ook wel wedstrijdvervalsing genoemd, is helaas weer een hot item. Na het gevalletje Kargbo schijnt wederom abnormaal veel geld zijn ingezet bij een wedstrijd van Willem II tegen NEC (januari 2016). Een nieuw onderzoek wordt dus gestart. Om te voorkomen dat dit soort taferelen bij jullie club gaan spelen geven we je de 10 meest opzichtige kenmerken van matchfixing. Wellicht wordt het tijd een bepaalde ploeggenoot eens wat meer in de gaten te gaan houden.

De verdachte aftrap

De wedstrijd staat op punt van beginnen. Jij en een ploeggenoot doen de aftrap en spelen de bal naar de jongen op de rand van de cirkel. Deze neemt de bal gedecideerd aan, doet alsof hij de linksbuiten diep heeft gestuurd en jaagt de bal richting de cornervlag over de zijlijn. Wat voor bal was dat in godsnaam? Aangezien match fixers ook geld kunnen verdienen aan wie de eerste ingooi krijgt moet je toch maar een beetje op deze speler gaan letten.

Gruwelijke misser

Geen keeper meer in de goal en de bal wordt prachtig voorgezet. Het enige wat jullie spits nog maar hoeft te doen is binnen tikken. Een klein zetje is voldoende, maar jullie spits weet ‘m zo te raken dat hij alsnog naast gaat.

Kramp in de 14e minuut

Jullie laatste man laat zich opeens passeren alsof hij er niet staat waardoor de tegenstander alleen voor goal komt en scoort. Je vraagt waarom die verdediger zich opeens zo eenvoudig laat passeren. Hij had ineens last van kramp, zegt hij. Er staat nog geen kwartier op de klok joh!

Druk met zijn mobiel

Het is wedstrijddag en Piet loopt de hele tijd met zijn mobiel in zijn handen. Druk typend met een ietwat gespannen blik, dat gaat niet helemaal lekker. Let dus op dat je teamgenoot niet de hele voorbereiding met zijn telefoon in de hand loopt. Wellicht dat hij instructies krijgt van een bel/whatsapp-Chinees. 

Extra zenuwachtig

De warming up moet nog beginnen maar je teamgenoot is al drie keer naar de WC geweest en loopt ijsberend door de kleedkamer. Hij lijkt wel heel erg gespannen, maar waarom? Jullie spelen vandaag tegen een laagvlieger met een doelsaldo van -50.  Zou er wat anders zijn?

Keepers en hoge ballen

Bij uitstek de favoriet onder matchfixers: de keeper. Deze kan zoveel invloed op een uitslag uitoefenen dat het altijd de moeite loont hem goed in de gaten te houden. Er moet een belletje gaan rinkelen als hij opeens onder elke hoge bal door gaat, eigen verdedigers omver loopt of zelfs ballen richting zijn eigen doel begint te slaan. De spelers van Malaga moeten gisteravond ook vraagtekens hebben gezet bij hun keeper. 

Een gele kaart binnen 5 minuten

Zoals we al aangaven kun je op meerdere gebeurtenissen wedden. Zo ook op de eerste gele kaart van de wedstrijd. Mits jullie een beetje een normale scheids hebben dan is het pakken van een gele kaart geen hele moeilijke opgave. Normaliter probeer je dat ten alle tijden te voorkomen, maar als een ploeggenoot de eerste vijf minuten niets anders doet dan shirtjes trekken en schoffelen dan speelt er waarschijnlijk een ander belang.

Een rode kaart binnen 5 minuten

Nu maakt je medespeler het echt té bont. Er zijn nog geen 5 minuten verstreken maar hij gaat keihard door op de keeper van de tegenstander. Zo’n overtreding die je vroeger bij FIFA met de toets ‘Q’ maakte. Natuurlijk volgt de rode kaart en moeten jullie dé topper met tien man verder. De drie rondjes goed-maak-bier die hij na afloop geeft zijn alleen maar extra verdacht. Deze betaalt hij ongetwijfeld met de flinke zak geld die hij met de rode kaart verdiend heeft.

Corner weggeven

Soms kun je geen risico nemen en geef je een corner weg, maar het gaat wat ver om de bal over de achterlijn te knallen wanneer er geen tegenstander in je buurt staat.

Meters buitenspel

Je bent in balbezit en opeens hoor je iemand jouw naam luidkeels over het veld roepen. Het is de rechtsbuiten die dolgraag de bal wil hebben, maar voor zover jij kunt beoordelen staat hij meters buitenspel. Hij staat te zwaaien en nog net niet op zijn vingers te fluiten. Je besluit de bal diep te gooien. En ja hoor, de vlag gaat de lucht in. Overduidelijk buitenspel dus. Gefixt?

Lees ook: Teamgenoten onder elkaar, deze 9 dingen mogen absoluut niet!