Dit zijn de 10 tekenen van een waardeloze (amateur)scheidsrechter

We hebben er allemaal wel eens mee te maken: een scheidsrechter die er werkelijk niks van bakt en het bloed onder je nagels vandaan haalt. Vaak valt er niks tegen te beginnen, maar dat maakt de frustraties er niet minder op. Zeker wanneer ze onderstaande 10 tekenen vertonen is het moeilijk om rustig te blijven.

Geen enkel commentaar dulden

Schelden is natuurlijk niet toegestaan, maar een keertje verhaal halen is zo erg toch niet? Een goede scheidsrechter kan daar tegen en is niet bang om uit te leggen waarom hij een beslissing heeft genomen. Het niet dulden van vragen of milde emotie is volgens ons vooral een teken van onzekerheid.

Mierenneuken

Hij begint de wedstrijd al met de opmerking dat ‘de shirts allemaal in de broekjes moeten’. Daarna zeurt hij over de zwarte slidingsbroek onder jullie rode shorts. Vanaf dat moment weet je één ding zeker: hij gaat de hele wedstrijd om alles lopen zeiken.

Staat continu op 75 meter

Met het postuur van Obelix hobbelt hij de hele wedstrijd achter de feiten aan. Op een gegeven moment besluit hij de middencirkel niet meer te verlaten. Zo beperkt hij de afstand toch alweer tot maximaal 50 meter.

Ziet dingen die er niet zijn

Sommige scheidsrechters kicken erop om als enige bepaalde “overtredingen” of aanrakingen te zien. Dit is onderdeel van hun overtuiging dat alleen zij een extreem goed beoordelingsvermogen hebben. Erg vermoeiend.

Niet consequent

Misschien wel het meest irritante wat een scheids kan doen is heel inconsequent fluiten. Geen kaart trekken wanneer iemand compleet doormidden wordt gezaagd en daarna voor lichte overtredingen toch geel geven. Slechts één van de vele mogelijkheden.

via GIPHY

Onnodige instructies vooraf

Bepaalde scheidsrechters vinden het nodig om voorafgaand aan de wedstrijd de grensrechters en aanvoerders bij elkaar te roepen en ze een heleboel instructies mee te geven. We weten allemaal wel dat we niet mogen schelden en de bal moeten laten liggen wanneer er gefloten is. Begin die wedstrijd gewoon man.

Alles affluiten

Een arbiter die voor elke duwtje fluit haalt het hele tempo uit de wedstrijd. Resultaat: een tamme wedstrijd die voor iedereen het aankijken niet waard is.

Voordeel niet begrijpen

Ongetwijfeld ook zeer herkenbaar. Je krijgt een overtreding tegen maar een teamgenoot kan in kansrijke positie door voetballen. Toch fluit de scheids voor de overtreding, want hij heeft een totaal gebrek aan overzicht. Erg jammer.

Grensrechters blind volgen

Uit de 8 ongeschreven regels van een amateurvlagger blijkt dat grensrechters vaak niet helemaal eerlijk zijn. Scheidsrechters die deze partijdige vlaggenisten blind volgen, en geen moeite nemen om zelf af en toe eens te kijken of een speler buitenspel staat, zijn vervelend.

Grensrechters negeren

Het tegenovergestelde is natuurlijk ook bloedje irritant. Continu negeren van vlagsignalen en heel eigenwijs je eigen plan trekken maakt een scheids ook erg ongeloofwaardig.

Uiteindelijk moeten we natuurlijk blij zijn dat er mensen zijn die als scheidsrechter willen functioneren, want anders kan er niet eens gevoetbald worden. Toon dus altijd respect, maar je ongenoegen uitspreken zou toch ook moeten kunnen. Als je het maar een beetje netjes doet.