10 dingen die je absoluut niet moet doen met je voetbalschoenen

Je voetbalschoenen zijn het belangrijkste materiaal tijdens het voetballen, dus die wil je in topconditie houden. Toch zien we vaak dat voetballers laks om gaan met hun kicksen en dat is niet alleen zonde van het geld en slecht voor de duurzaamheid, maar het kan ook nog eens je prestaties op het veld negatief beïnvloeden. Daarom dit lijstje met 10 dingen die je absoluut niet moet doen met je voetbalschoenen.

1. Gebruik nooit tape

Het komt wel eens voor dat je schoenen inscheuren en dat gebeurt dan vaak net boven de zoolplaat. Gebruik dan geen tape, want hier wordt de schoen heel stijf van en heb je kans op meer en grotere scheuren. Tape over de schoen trekken is ook niet verstandig omdat het de upper van de schoen aantast en daardoor verlies je comfort en lopen speciale coatings over de schoen schade op.

2. Draai losse (ijzeren) noppen niet te hard aan

Heb jij SG (Soft Ground) noppen onder je schoenen? Soms gaan ze een beetje los zitten en dan moet je ze aandraaien, maar doe dat niet té hard. Het vergroot namelijk de kans op blaren doordat de druk op deze punten zo hoog wordt dat het door de zoolplaat heen gaat. Daarnaast gaat de hele zoolplaat strak staan, waardoor het minder comfortabel aanvoelt tijdens het rennen.

3. Draag nooit leren voetbalschoenen op kunstgras

Er is niets zo slecht voor leren voetbalschoenen dan voetballen op kunstgras. Puur omdat de upper enorm lijdt op dit type gras en kans op inscheuringen en permanente beschadiging heel groot is.

4. Koop nooit neppe voetbalschoenen online

Je denkt slim te zijn door neppe voetbalschoenen te kopen en flink wat geld te besparen? Dan kom je bedrogen uit, want de kwaliteit van deze kicksen is bedroevend. Ze zijn van slechte kwaliteit, gaan snel kapot, bieden weinig ondersteuning voor je voeten en het risico op blessures neemt toe. Alleen maar minpunten dus.

5. Neem je leren voetbalschoenen niet mee in de douche

Met synthetische voetbalschoenen kan het geen kwaad, maar met leer moet je oppassen. Als ze te nat worden absorbeert het leer namelijk te veel water en dit komt de kwaliteit niet ten goede. Vooral als ze vaak zeiknat worden en dan weer opdrogen kan het leer wat scheurtjes vertonen.

6. Vergeet ze niet schoon te maken

Misschien wel de meest gemaakte fout is de voetbalschoenen na een wedstrijd of training niet schoon maken. Vooral als het modderig is moet je echt even de tijd nemen om ze schoon te maken, anders trekt het vuil in de upper en wordt het ontzettend stijf. Hierdoor ontstaat scheurtjes in het materiaal en gaan ze eerder kapot.

7. Gebruik de juiste zoolplaat op de juiste ondergrond

Er zijn speciale voetbalschoenen voor kunstgras, dus gebruik de juiste schoenen. Kunstgras is erg agressief tegen voetbalschoenen en AG/kunstgrasschoenen zijn er wel tegen bestand. De noppen onder gewone voetbalschoenen vergroten daarnaast de kans op lelijke blessures op kunstgras.

8. Nieuwe voetbalschoenen moeten ingelopen worden

Als je nieuwe kicksen hebt gekocht is het verstandig om ze eerst wat in te lopen. Dat kun je doen door rustig te trainen of door wat door het huis te lopen op de schoenen. De schoen heeft daardoor de tijd om zich naar je voet te vormen en dat voorkomt blaren en andere vervelende pijntjes. Hier vind je de perfecte manier om te wennen aan nieuwe voetbalschoenen.

9. Laat de schoenen niet onderin je tas liggen

Nog zo iets wat heel veel spelers doen, maar wat ontzettend slecht is. Ten eerste omdat ze enorm gaan stinken als ze samen met andere smerige kleding in de tas liggen. Ten tweede omdat ze door het gewicht op de schoen geplet worden en hun structuur verliezen. Zeker bij schoenen met een heel dunne upper. Het materiaal lijdt eronder en uiteindelijk gaan ze sneller kapot.

nike mercurial superfly V review

10. Kies de schoen die bij jouw voeten past

We snappen best dat jij als Ronaldo over het veld wilt lopen, maar als jij brede voeten hebt kun je beter niet voor de Nike Mercurial kiezen. Onthoud namelijk dat comfort en de juiste fit veel belangrijker zijn voor je prestaties dan welke sterren op die schoenen voetballen.

Extra tip: strik je veters op de juiste manier

Huh? Kan het beter dan hoe ik het nu doe dan? Jazeker, want met onderstaande manier van strikken zit je nog strakker in je voetbalschoenen en verklein je de kans op blaren. Zo doe je dat.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je bovenstaande fouten al te vaak hebt gemaakt en dat het dus wellicht tijd is voor nieuwe voetbalschoenen. Zeker als ze inmiddels deze 4 tekenen vertonen.

Uitgelichte afbeelding: Unisport