10 gouden tips voordat je jouw eerste tattoo laat zetten

Je ziet ze tegenwoordig overal: tatoeages. In jouw vriendengroep, op het werk zelfs en natuurlijk op het voetbalveld. Ziet er super vet uit toch? Misschien wordt het voor jou ook eens tijd om wat inkt te laten zetten. Wel eerst even netjes aan je meisje (of moeder) vragen of ze het oké vindt en dan ben je good to go. Beter neem je echter de tijd en ga je geen overhaaste beslissingen nemen, want met zo’n tattoo loop je toch de rest van je leven rond. Denk daarom aan deze 10 tips voordat je deze gigantische beslissing neemt.

nigel de jong tattoos 9

1. Tattoo research

Haast is nergens voor nodig bij deze beslissing. Zet die tattoo dus ook niet impulsief maar denk even na of dat ‘oh zo goede idee’ toch wel echt zo goed is. Kies voor iets waar je al langer mee in je hoofd loopt. Verdiep je in verschillende designs en ga met tatoeëerders in gesprek. Ze hebben allemaal hun eigen specialiteiten en ze kunnen je toffe voorbeelden geven. Kies voor de artiest die niet allround goed is, maar juist een pro is in zijn specialiteit zoals graphics, typografie, Aziatisch etc.

2. Voorbereiding op de dag zelf

Afhankelijk van de tattoo kan het een lange klus worden. Eet dus een goede maaltijd vooraf, want hierdoor ben je rustiger en kun je langer zitten zonder een pauze. Nog een bijkomend voordeel is natuurlijk dat de kans op flauwvallen kleiner wordt doordat het de bloedsuikers verhoogt.

3. Neem goede voorbeelden mee

Stel je wilt een foto op je lichaam laten zetten, dan kun je beter een haarscherpe foto bij je hebben als voorbeeld in plaats van een slechte, pixelige foto. Het is zelfs aan te raden om meerdere foto’s mee te nemen, zodat de artiest een goede referentie heeft. Dat maakt zijn werk ook weer wat makkelijker.

totti tattoo 3

4. Neem geen tientallen supporters mee

Zeker bij je eerste tattoo wil je er wel iemand bij hebben, want je hebt die pijn en het hele proces nog nooit ervaren. Geen probleem, maar hou het aantal ‘supporters’ wel beperkt. Zij gaan zich namelijk snel vervelen en daar wordt de situatie voor de artiest vaak niet beter op. En als er iets is wat je niet wil is het een geïrriteerde tatoeëerder.

5. Vertrouw de artiest

Maak je niet zo druk, die artiesten weten echt wel wat ze aan het doen zijn. Zeker als jij goed research hebt gedaan naar de geschikte artiest is er niets om je zorgen over te maken. Vertrouwen is dan ook erg belangrijk.

6. Voorkom blunders

Als je één ding wilt voorkomen is het een gigantische spellingsblunder. Check, check, dubbelcheck dus! Laat je iets in het Nederlands zetten? Controleer die tekst dan even bij wat verschillende mensen. Als je ervoor kiest om een buitenlandse taal te gebruiken is het aan te raden een native speaker te benaderen. We willen namelijk niet allemaal zo eindigen als Clasie, die de mist in ging met ‘everyting’ in plaats van ‘everything’.

7. Weet dat het pijn gaat doen

Natuurlijk weet je dat het pijn gaat doen, maar weet jij ook al wat de meest gevoelige plekken zijn? En wist je ook dat die gevoelige plekken voor ontzettend veel pijn kunnen zorgen? Gevoelige plekken zijn bijvoorbeeld de ribben, voeten, handen, ruggenwervel en hoofd. Ga deze plekken niet uit de weg omdat je bang bent voor de pijn, maar ben er wel op voorbereid. Als het even te veel wordt kun je altijd een pauze inlassen.

tattoo 2

8. Stil zitten

We vragen ons af of we dit verder uit moeten leggen, maar dat gaan we toch een beetje doen. Die lange zit in combinatie met de pijn maken het namelijk behoorlijk lastig om stil te zitten. Je maakt er de kans op een geslaagde tattoo in ieder geval weer een stukje groter mee, tenzij je een rommelige tattoo wilt. Neem dus af en toe een korte pauze of laat je afleiden door iemand die met je mee is gegaan. Pak geen pijnstillers, want deze verdunnen het bloed en kunnen ervoor zorgen dat de inkt minder goed in de huid wordt opgenomen.

9. Ben een beetje gul

Als de tattoo goed gelukt is vinden wij een kleine fooi niet meer dan normaal. Voel je hier niet verplicht toe, maar het is wel een mooi gebaar naar iemand die in totaal vele uren voor jou bezig is geweest. En zo’n persoonlijk kunstwerk is natuurlijk wel dat beetje extra waard, toch? Een extraatje van 10% is vrij normaal.

Agger YNWA

10. Goede nazorg

Als het werk van de tatoeëerder erop zit begint het werk voor jou pas echt. De verzorging van jouw tattoo vereist namelijk de nodige aandacht. Je gaat korstjes krijgen en uiteindelijk is het binnen 2 á 3 weken helemaal genezen. Tot die tijd is het verstandig om direct zonlicht te vermijden. Douchen is geen probleem, zo lang het water schoon is en de straal niet direct op de tattoo staat. Met zwemmen en in bad gaan kun je beter even wachten totdat ie volledig genezen is. Na het douchen trouwens met de handdoek deppen in plaats van wrijven, anders kun je de korstjes wegschuren. Hierdoor genezen de wondjes minder mooi.

Als het jeuken eenmaal begonnen is dan weet je dat de genezing goed op gang is. Probeer de verleiding om te krabben en plukken echter tegen te gaan, want hierdoor kun je de tattoo nog verpesten. Verzorgende zalf en een bult positieve afleiding helpen je hierbij. Succes ermee!

Leestip: De bizar vette tattoo’s van wandelend kunstwerk Daniel Agger

Bron: Manners