14-jarig wonderkind Youssoufa Moukoko tekent bizar contract bij Nike

Misschien zegt de naam je nog niet heel veel, maar je hebt Youssoufa Moukoko vast wel eens voorbij zien komen. Het inmiddels 14-jarige wonderkind van Borussia Dortmund ziet er misschien al wat ouder uit dan zijn leeftijdsgenoten, maar hij is ook gewoon een stuk beter dan zijn mede 14-jarigen. Daarom doet ‘ie altijd mee met teams die zo’n 3 jaar ouder zijn en toch steekt hij ook daar er met kop en schouders boven uit. Zijn ongelofelijke prestaties hebben ervoor gezorgd dat hij nu al een bizar contract heeft getekend bij Nike.

Youssoufa Moukoko: miljonair op z’n veertiende

Voordat we op dat contract ingaan willen we nog even wat statistieken delen zodat je begrijpt wat voor beest dit is. Vorig seizoen speelde hij al voor de Onder 17 van Dortmund en inmiddels heeft hij voor dat team 49 wedstrijden gespeeld waarin hij 76 goals maakte. Dit seizoen maakte hij er 36 in 21 wedstrijden. Laat dat maar even bezinken.

Heel gek is het dus niet dat Nike deze toekomstige ster alvast wil vastleggen en daarvoor heeft het alles uit de kast getrokken. Ze hebben de Duitser op zijn veertiende namelijk al miljonair gemaakt. Volgens Bild heeft hij een deal getekend die 10 jaar loopt en in die periode kan hij €10 miljoen verdienen. Eén miljoen heeft hij al ontvangen en via clausules kan dat oplopen naar tien miljoen. Zijn debuut maken in de Bundesliga en het Duitse nationale team zijn een paar voorbeelden van zo’n clausules.

Iets zegt ons dat die clausules geen probleem gaan opleveren als je nu al zó goed bent. Toch zal het nog wel eventjes duren voordat hij zijn debuut gaat maken voor Dortmund. Bundesliga regels schrijven namelijk voor dat een speler pas op het hoogste niveau mag spelen als hij 16 is. Youssoufa wordt in november 2020 zestien.

We haalden in het begin van dit artikel al even aan dat hij er ook wel wat ouder uitziet dan zijn leeftijdsgenoten en iemand anders die daar ook ‘last’ van had is Lukaku. Zijn moeder nam zelfs een geboortecertificaat mee naar jeugdwedstrijden van Anderlecht. Dat bijzondere verhaal lees je hier.