14 voetbalrecords die in 2016 zijn gebroken

De mensheid kan niet bepaald met een tevreden blik terugkijken op 2016, maar op voetbalgebied gebeurde er genoeg mooie dingen. Vooral Cristiano Ronaldo kan op een mooi jaar terugblikken met een Champions League winst, EK winst en zijn 4e Ballon d’Or. Natuurlijk kan niet alleen Ronaldo op een schitterend jaar terugkijken, want er werden dit jaar weer verschillende records gebroken.

14. Meeste goals in één CL seizoen door een speler

Ronaldo verbreekt Messi’s record van 14 treffers in één Champions League seizoen door er in totaal 16 te maken.

Ronaldo Nike

13. Meeste thuisgoals gescoord in de CL door een speler

Real Madrid legende Raúl had het record van 49 goals in thuiswedstrijden op zijn naam staan, maar dat werd verbroken door Messi. Hij heeft er nu 51 gemaakt in het Camp Nou.

12. De slechtste prestaties in de Premier League door een individu

Jack Grealish van Aston Villa mag deze twijfelachtige eer op zijn naam schrijven. Hij speelde 16 duels voor Aston Villa en die verloren ze allemaal.

11 a. Meeste goals gescoord door één team in de groepsfase van de CL

Borussia Dortmund scoorde in groep F maar liefst 21 keer en verbrak daarmee het gedeelde record van Manchester United, Barcelona en Real Madrid die allen 20 keer scoorden.

11 b. Meeste doelpunten in één wedstrijd in de CL

Ook dit record komt op naam van Borussia Dortmund én toch ook die van Legia Warschau. Het werd maar liefst 8-4.

Mannequin Challenge

10. Meeste afstand afgelegd door één speler in een Premier League wedstrijd

Adam Lallana legde maar liefst 13.1 kilometer af tijdens de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Leicester City in september. Daarmee verbrak hij zijn eigen record die hij een aantal weken eerder vestigde.

9. Meeste clean sheets op rij in debuutseizoen Champions League

Door een 0-0 gelijkspel in de vierde wedstrijd tegen Kopenhagen werd Leicester City de eerste club die in een debuutseizoen vier keer achter elkaar de nul hield.

8. Jongste speler in een EK finale

Op 18-jarige leeftijd stond Renato Sanches in de basis tijdens de finale tegen Frankrijk. Hij pakte het record af van Cristiano Ronaldo.

7. Meeste Bundesliga titels op rij

Bayern München pakte in mei de 4e titel op rij en dat is een record in Duitsland. Het was overigens hun 25e landstitel, ook een record.

6. Slechtste verdediging Premier League titel

Chelsea werd in het seizoen 14/15 kampioen, maar eindigde in het daaropvolgende seizoen als 10e. Dit is de slechtste prestatie van een regerend kampioen ooit.

Chelsea derde tenue 15/16

5. Meeste goals door één speler in een Serie A seizoen

Gonzalo Higuaín verbrak een 66 jaar oud record door er vorig seizoen maar liefst 36 tegen de touwen te jagen. De goal die het record verbrak was een waanzinnige omhaal op de slotdag.

4. Meeste EK wedstrijden deelnames door één persoon

Ronaldo bereikte afgelopen zomer de mijlpaal van 21 wedstrijden tijdens EK’s en dat leverde hem het record af. Hij pakte het af van Schweinsteiger.

3. Meeste gele kaarten voor één team in een Premier League wedstrijd

The Battle of the Bridge is de schitterende naam die deze wedstrijd gekregen heeft. Een legendarische wedstrijd die eindigde in 2-2 en Leicester City de titel bezorgde leverde Tottenham maar liefst 9 gele kaarten op.

2. Meeste Europa Cups gewonnen door één team

Real Madrid verstevigde het record door hun elfde cup met de grote oren binnen te slepen. Na een verlenging versloegen ze stadsgenoot Atlético via een strafschoppenreeks.

1. Transferbedrag record verbroken

Manchester United verbrak het transferrecord door minimaal €105 miljoen te betalen aan Juventus voor Pogba.

Pogba blah blah blah

Leestip: Dit is onze top 11 vetste voetbalschoenen van 2016