3 redenen waarom een assist mooier is dan een goal

‘Voetbal draait om doelpunten maken’, hoor je mensen regelmatig zeggen. Dat valt natuurlijk moeilijk te ontkennen, maar daarmee doen we de voorbereiders tekort. Zij creëren de kans die de doelpuntenmaker afmaakt en zo’n assist vergt klasse. Stiekem is de beslissende pass of voorzet misschien nog wel mooier dan de goal zelf. Hiervoor kun je 3 goede redenen aandragen.

Moeilijkheidsgraad

De meeste assists getuigen van een ongekende precisie. Je moet kunnen inschatten wat de spits gaat doen, maar ook de verdedigers in de gaten houden. En de bal moet dan ook nog eens met de juiste snelheid en richting naar je teamgenoot, anders kan hij er niks mee. Wanneer er zoveel fout kan gaan is het schitterend als het juist allemaal lukt. Een meester hierin is Kevin de Bruyne, met zijn typerende voorzet die wij voor je ontleedden.

Creëren

Een kans bestaat pas wanneer iemand hem creëert. Een assist mag je dan ook zien als een creatie van iemand, die mogelijkheden ziet voordat de ander ze ziet. Is dat niet ongelofelijk knap? Zeker wel.

Geven

Dit geldt voor alles in het leven: geven maakt gelukkig dan ontvangen. Of denk jij van niet? Misschien moet je dan toch eens wat vaker te geven in plaats van alleen maar nemen. Met een assist vertel je eigenlijk: ‘Alsjeblieft, ik gun jou deze doelkans. Maak er wat moois van.’ Dat is toch prachtig (snik-snik)?