3 redenen waarom iedere beginnende voetballer aanvaller wil zijn

Soms denken we met weemoed terug aan de tijd dat we net begonnen met voetballen. Door je ouders naar het sportcomplex gebracht worden op een vroege zaterdagmorgen om vervolgens met z’n allen achter een bal aan te rennen. Een idee zat er nog niet echt achter en iedereen wilde maar één ding: scoren. Dat is immers het belangrijkste in het voetbal. Toen wisten we nog niet beter en al helemaal niet dat verdedigen minimaal net zo belangrijk is.

Kijk maar eens naar de backs van tegenwoordig, want dat zijn bijna allemaal ex-aanvallers. Zij hadden misschien niet verwacht dat ze in de verdediging zouden eindigen, maar dat wil eigenlijk bijna niemand aan het begin van hun voetbalcarrière. Dat heeft te maken met de volgende 3 redenen.

wisselen Pietertje

Scoren

Zoals we hierboven al zeiden: in je beginjaren lijkt het alsof scoren het enige is wat telt. Natuurlijk is de winst ook belangrijk, maar je bent pas echt blij als je gescoord hebt. Daar doet iedereen dan ook alles aan, wat resulteert in een 7 tegen 7 potje waar alle spelers op 10 vierkante meter staan en niet eens aan verdedigen denken.

De beste voetballers staan voorin

Tijdens de eerste jaren wordt direct al duidelijk of je iemand beter achterin kunt neerzetten omdat hij of zij een bal weg kan rammen, of een aanvallende rol krijgt omdat hij of zij kan dribbelen, passen en schieten. De beste, meest technische voetballers worden dus voorin neergezet, maar dat wil niet zeggen dat ze belangrijker zijn dan de verdedigers. Zij zijn namelijk toch de fundering waar de rest van het spel op gebouwd wordt.

Niet verdedigen

Kansen creëren, een nieuwe aanval opzetten en dribbelen met de bal is voor de meeste veel interessanter dan achter een bal aanrennen, afpakken en inleveren. Verdedigen wordt een beetje als het ‘vervelende klusje’ gezien, terwijl er juist heel veel eer te behalen valt als verdediger zijnde. Als jij er niemand door laat en wekelijks op de nul kan spelen, zullen ze jou met hun leven toevertrouwen.

Leestip: 4 vooroordelen over lange spelers die niet altijd waar zijn