3 redenen waarom ‘de zaag’ van het team eigenlijk helemaal gek is

De ene voetballer moet het van zijn fluwelen techniek hebben, de andere van zijn inzet of loopvermogen en dan heb je nog die bikkelharde speler. Ook wel de zaag of slager genoemd. Een naam die hij met trots draagt, maar is het wel iets om trots op te zijn? Elke wedstrijd het risico lopen om een tegenstander flink te blesseren met een gigantische zaag of snoeiharde tackle is eigenlijk niet echt netjes. En dat is dan behoorlijk zacht uitgedrukt.

Oké, we moeten toegeven dat wij ook wel eens een filmpje hebben gedeeld waar iemand bijna doormidden geschopt wordt (en daar wordt vaak positief op gereageerd), maar eigenlijk kun je niet anders dan concluderen dat degene die zo’n horrortackle uitvoert of er van geniet gewoon knettergek is. En wel hierom.

Genieten van andermans pijn

Iedereen moet wel eens lachen bij een fail video waarbij iemand zichzelf pijn doet, maar dan doet diegene dat zichzelf aan. Bij een zware tackle (met of zonder opzet) wordt de schade door iemand anders aangericht en we kunnen toch wel concluderen dat iemand pijn doen en er ook nog eens van genieten niet bepaald ‘normaal’ is. Dat neigt namelijk naar sadistische trekjes.

Het is maar een potje voetbal

Normaal gesproken vinden we dit zo’n beetje de meest verschrikkelijke zin in de Nederlandse taal, maar jouw tegenstander moet morgen waarschijnlijk ook nog naar zijn werk. Dus voordat je besluit om die arme jongen doormidden te schoppen kun je je misschien beter bedenken dat het dat niet waard is. Zeker als je ergens in de kelderklasse voetbalt en het belang van een wedstrijd winnen of verliezen niet zo groot is.

Het houdt niet op, niet vanzelf

Bij de zaag van het team zit het zaagsel in zijn bloed, dus ook al heeft hij ooit iemand zwaar geblesseerd, hij zal ongetwijfeld vaker doodschoppen verkopen. Tijdens de wedstrijd kan dat wel ophouden door middel van een rode kaart en wellicht doet de trainer er wat aan, uit zichzelf zal het niet stoppen. Best wel een beetje gek toch?

Wij snappen wel dat leedvermaak ook vermaak is, maar er zijn grenzen. Wat ons betreft wordt die grens bereikt als er (opzettelijk) iemand zwaar geblesseerd kan raken. Je voetbalt namelijk voor je plezier en dat plezier is al snel weg als je maanden in de lappenmand zit. Er zijn trouwens wel duidelijke verschillen tussen gewoon een harde tackle en de horrortackle waar wij het in dit artikel over hebben gehad. Dit zijn de 4 ingrediënten van een horrortackle.