Met deze 3 stappen kun je een razendsnelle tegenstander afstoppen

“Piet, jij staat vandaag tegen die snelle linksbuiten. Succes!”, roept de trainer naar jou in de teambespreking. Nou, dat wordt een leuke middag. Toch hoef je minder bang te zijn dat hij je aan alle kant voorbij gaat rennen en je in de problemen gaat brengen. Wat je nodig hebt is een duidelijk plan en met deze 3 stappen eindigt die snelle linksbuiten gegarandeerd in jouw broekzak.

Kort zitten

Zorg dat je tegenstander nauwelijks aanspeelbaar is. Zit hem op de huid en geef hem geen ruimte om de bal aan te nemen of om te draaien. Wanneer je hem die gelegenheid wel geeft komt hij 1 vs. 1 met jou en ben je snel geklopt.

Aanpakken

Heeft hij toch net dat beetje ruimte om de bal aan te nemen, pak hem dan bij de eerste aanname aan. Je hoeft geen (harde) overtreding te maken, maar zorg dat hij de bal nauwelijks kan controleren. En wellicht verover je direct de bal.

Pushen

Voor deze stap heb je een goede conditie nodig, maar hey, wanneer je niet snel bent kun je maar beter een flink loopvermogen hebben. Zorg dat je tegenstander achter jou aan moet. Als back ben je een nachtmerrie door vaak mee aan te vallen. Je dwingt je pijlsnelle opponent om energie te steken in mee verdedigen. Die energie is hij kwijt en kan hij niet meer gebruiken voor een sprint. Zo sloop je hem in plaats van andersom.

Veel succes de volgende wedstrijd! Het zijn trouwens vooral de backs die te maken hebben met snelle tegenstanders. Ze zullen dus vooral bezig zijn met het afstoppen van buitenspelers, maar een moderne back moet meer kunnen. Bellerín geeft 4 tips voor de moderne back.