3 tips van Falcao om een dodelijke spits te worden in de zestien

Al bijna 10 jaar lang is Falcao één van de meest dodelijke spitsen op de Europese velden. In 2009 kwam hij van River Plate naar FC Porto om daar aan de lopende band te scoren. Bij Atlético Madrid en AS Monaco stopte het scoren niet en zijn kracht ligt voornamelijk in het zestienmetergebied. Als een duveltje uit een doosje weet hij altijd op de goede plek te komen en dodelijk toe te slaan. Als een spits als Falcao dus wat tips geeft, dan kun je beter je notitieblokje erbij pakken en meeschrijven.

De regel van vijf

Het zijn de eerste meters die het verschil maken of jij als spits de bal binnen kunt tikken of dat de verdediger er tussen kan komen. Ben dus alert en gooi alle energie erin.

‘De eerste vijf meters van elke beweging waarin je bent betrokken zijn de belangrijkste die je maakt als spits. Aanvallers als ik doen alles op instinct. Er is geen beter gevoel dan voor je tegenstander komen om het verschil te maken voor je team. Het maakt het verschil tussen een goal of niet, of het helpen van teamgenoten bij het vinden van de ruimte om een goal te maken. In spannende wedstrijden zijn het die kleine momenten die het verschil maken.’

Trainen met intensiteit

Trainen doe je sowieso al met je team, maar doe je dat echt op maximale intensiteit? Waarschijnlijk niet, maar als je écht wedstrijdsituaties wilt nabootsen, dan moet je als aanvaller en de verdedigers waar je tegen speelt op maximale kracht oefenen.

‘Je kan jezelf ontwikkelen in het herkennen van situaties waarin je kunt scoren door met buitenspelers te trainen, naar voren te sprinten en op hun voorzetten te reageren. Duelleer met een verdediger en probeer ze te verslaan als je de zestien in komt. De intensiteit waarmee je traint is cruciaal om beter te worden. Het bereid je lichaam voor op wat je in de wedstrijd kunt verwachten. Een deel van spits zijn is anticiperen op wat er gaat gebeuren. Je moet slimmer zijn dan een verdediger om hem te verslaan.’

Gebruik beide voeten

Het zal niet de eerste keer zijn dat je hoort dat tweebenig zijn ongelofelijk belangrijk is voor een spits. Als jij alles met rechts of links moet doen benut je namelijk maar 50% van de mogelijkheden en maak je het verdedigers een stuk gemakkelijker.

‘De mogelijkheid hebben om met beide voeten te schieten is een belangrijk wapen voor een spits. De verdedigers kunnen verrassen is cruciaal. Ik mix graag tussen de kanten waarin ik een verdediger wil passeren in een 1 vs 1 situatie. Een deel van die skill is mentaal. Jezelf overtuigen dat je met beide voeten kunt schieten en dat je het door te oefenen kunt verbeteren. In elke sessie moet je jezelf trainen op aannames en passes met je ‘mindere voet’, zodat je het vertrouwen hebt om er ook mee te schieten.’

Op zoek naar meer tips om een betere spits te worden? De Argentijnse superspits Aguëro geeft 4 essentiële afwerkingstips.

Bron: FourFourTwo