4 redenen waarom muziek luisteren voor de wedstrijd jullie helpt te winnen

Je zit in de kleedkamer en begint een beetje in te kakken. De peptalks die je coach zijn misschien niet altijd even sterk waardoor het soms best moeilijk is om 100% gemotiveerd aan de wedstrijd te beginnen. Hoe graag je dat ook wilt. Een heel handig hulpmiddel om je toch vlijmscherp aan de start te krijgen is muziek. Waarom? We leggen het je graag uit.

Activeert het zenuwstelsel

Een belangrijke reden waarom je een paar fijne beats zou moeten luisteren is het feit dat muziek je orthosympathisch zenuwstelsel activeert. Het wat? Ja, het woord is niet zo heel belangrijk, maar de functie van dit deel van je zenuwstelsel des te meer. Het wordt namelijk gebruikt om je lichaam klaar te maken voor actie. Abrupte geluiden, of geluiden die versnellen of luider worden, triggeren je alertheid en psychische opwinding. Een simpele versnelling van de beat of een hele dikke climax geeft je orthosympathisch zenuwstelsel een kickstart, waardoor je hartslag en ademhaling versnellen en bloedvaten verwijden. Je bent helemaal klaar voor de strijd.

Verbetert fysiek en mentaal uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen van je fysieke en mentale gestel wordt vergroot door muziek. De beats helpen je hersenen te focussen of de hoofdzaak en tegelijkertijd vervelende bijzaken (zoals vermoeidheid of stress) weg te stoppen. Met name in de voorbereiding van de wedstrijd is dat handig. Een belangrijke wedstrijd kan best wat onrust in je hoofd veroorzaken. Muziek kan je dus helpen te focussen op de wedstrijd, maar het vervelende stress-gevoel wat wegnemen.

Heeft invloed op je emotionele toestand

Dat jouw favoriete muziek je helpt ontspannen is waarschijnlijk niet nieuw voor je. Bepaalde nummers, artiesten of zelfs songteksten brengen positieve associaties bij je omhoog waardoor je je beter en gesterkt voelt. Songteksten en beats kunnen je zelfs inspireren.

Muziek verbindt

Hebben jij en je team een beetje dezelfde muzieksmaak? De gezamenlijk muzieksmaak, of misschien zelfs dat ene nummer, maakt je team nog hechter. Knal jullie favoriete beats door de kleedkamerspeakers en pak samen die overwinning! En als je slim bent, speel je diezelfde plaat na die superbelangrijke overwinning weer af. Zo worden de associaties bij dit nummer nog positiever en helpt het je bij de voorbereiding van de volgende wedstrijd.

De invloed van muziek is dus met name in de voorbereiding het grootst en helpt je net een paar procent scherper aan de aftrap te verschijnen. Hoe belangrijk de start van de wedstrijd kan zijn hoeven we natuurlijk je niet uit te leggen. Een goed begin is namelijk het halve werk.

Weet je nou niet echt wat voor muziek je moet luisteren voor de wedstrijd? Kies voor nummers die een flinke energie-boost geven. Check hier maar eens onze 11 favoriete FIFA-songs aller tijden. Zitten zeker een paar toppers tussen.