4 redenen waarom elke profvoetballer tegenwoordig visualiseert

Visualiseren betekent letterlijk ‘je iets beeldend voorstellen’. In de sportwereld wordt deze mentale techniek steeds belangrijker geacht en bijna elke profvoetballer wordt dan ook aangeraden dit te gebruiken. Maar wat doe je precies bij visualiseren en waarom?

Hoe werkt het?

Visualiseren kan voor, tijdens en na de wedstrijd. Wat je doet is een denkbeeldige situatie creëren en deze in je hoofd afspelen. Neem een voorbeeld dat Dries Mertens ooit gaf, over een goal voor PSV tegen Roda JC: ‘Ik had een dag eerder al bedacht hoe ik naar binnen zou kappen, kaatsen met de spits en scoren in de verre hoek. Ik maakte precies zo’n goal. Het was een déjà vu.” Zo simpel is het proces van visualeren in principe. Maar hoe helpt het een speler dan?

Onderzoek bewijst nut

Inmiddels is er veel onderzoek gedaan naar het nut van visualiseren voor sporters. Het blijkt dat voetballers om 4 redenen profiteren van deze mentale techniek:

  1. Sneller en succesvoller: wanneer je in een situatie komt die je eerder in je hoofd hebt afgespeeld herken je deze en weet je precies wat je wilt gaan doen. Hierdoor ben je sneller en succesvoller, blijkt uit onderzoek.
  2. Meer zelfvertrouwen: het visualiseren van een goede actie en succes kan je zelfvertrouwen vergroten en wedstrijdspanning wegnemen.
  3. Techniek onderhouden: het is aangetoond dat geblesseerde spelers sneller terugkeren door te visualiseren. Het inbeelden van wedstrijdsituaties zorgt ervoor dat je jouw techniek ‘traint’ en daardoor sneller terug op niveau bent.
  4. Verbeteren: gingen bepaalde momenten in de wedstrijd niet helemaal lekker? Speel deze nog eens af in je hoofd en bedenk wat er beter aan kon. Hier kun je van leren. Ook de goede momenten in je wedstrijd kun je visueel herhalen, zodat je situaties steeds beter gaat herkennen en er nog beter in wordt.

De voordelen van visualiseren dringen door in de professionele voetbalwereld. Ook voor jouw kan visualiseren het verschil tussen een gemiste kans en een goal, of een goede verdedigende actie of fout, betekenen.

Leestip: 4 tips voor het nemen van de perfecte vrije trap