De 4 slechtste dingen om te doen voor het voetballen

Of het nou om een training gaat of om een wedstrijd, je wilt natuurlijk optimaal presteren. Een goede warming-up is dan essentieel, maar de voorbereiding op het voetballen begint al veel eerder. Denk hierbij onder andere aan voeding en drinken. Wat je in ieder geval niet moet doen voor het voetballen zijn deze vier dingen.

Fout 1: statisch stretchen

De meesten van ons hebben ooit op de middelbare school geleerd dat we statisch moesten stretchen voorafgaand aan een training. Inmiddels is gebleken dat deze vorm van rekken eigenlijk helemaal niet zo goed is. Een recent onderzoek laat zelfs zien dat statische stretches je kunnen afremmen.

Daarom is dynamisch stretchen een betere keuze voor je spieren. Bij statisch stretchen verleng je je spieren, maar het brengt blijkbaar ook het signaal tussen de spier en je brein in de war. Het triggert een beschermend reflex dat voorkomt dat je de spier te ver strekt. Hierdoor kan je spier tijdens het lopen niet meer op de juiste manier samentrekken, waardoor je kracht en tijd verliest. Een dynamische warming-up stimuleert de renbeweging juist. Zie het als een glijmiddel voor je gewrichten.

Fout 2: Je eet te veel

Voorkom dat je een grote maaltijd eet voordat je de voetbalschoenen aantrekt. Je hebt waarschijnlijk wel gehoord dat carb-loading voor je training je spieren ondersteunt, maar overdrijf niet. Een groot bord spaghetti gaat alleen maar in de weg zitten tijdens het rennen. Het is belangrijk om je voedingsstoffen op het juiste moment te plannen. Het verteringsproces vertraagt wanneer we rennen, waardoor het niet meer optimaal werkt. Dat komt doordat de bloedtoevoer naar je buik afremt tijdens het hardlopen. Een grote maaltijd kan dus niet goed verwerkt worden door je lichaam. Hierdoor krijg je kramp, buikpijn of erger.

De meeste voetballers trainen in de avond, waardoor je gedurende de dag beter in de gaten moeten houden wat je naar binnen gooit. Eet minstens een uur voor het voetballen niks meer en probeer gedurende de dag kleinere maaltijden of snacks te eten. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Dit geldt ook voor de wedstrijddagen. Wat je maaltijden betreft, is het goed om veel eiwitten en een gemiddeld aantal koolhydraten te eten. Deze stoffen zijn namelijk het makkelijkst verteerbaar. Vermijd gefrituurd of vet eten, of eten met veel suiker. Te veel vezels kunnen ook in de weg gaan zitten.

Fout 3: Te veel of te weinig drinken

Het is niet goed om een liter water te drinken vlak voordat je de deur uitstapt. Je lichaam kan het water toch niet zo snel opnemen en bovendien krijg je er een klotsende maag van. Je kunt het beste de hele dag door genoeg water drinken, zonder daarbij te overdrijven. Vermijd cafeïne of energiedrankjes, aangezien dat je hartslag kan verhogen. Drankjes met te veel suiker zetten je bloedsuikerspiegel in de lift. Hierdoor krijg je even een golf van energie, maar ‘crash’ je daarna. Houd in je achterhoofd dat te veel suiker en kunstmatige zoetstoffen je maag overstuur kunnen maken, dus daarom is het beter om ze zoveel mogelijk te vermijden.

Hoeveel water je moet drinken? Dit is afhankelijk van hoe groot en actief je bent, hoe warm het buiten is en hoeveel je zweet. Ongeveer 2 liter per dag moet ongeveer voldoende zijn. De kleur van je urine is een goede indicator voor hoe het ervoor staat met de hydratatie. Donkergeel = meer drinken. Is het helemaal helder? Dan is het goed om wat minder te drinken. Een lichtgele kleur is het beste.

Fout 4: Niet naar je lichaam luisteren

Voorkom dat je jezelf overbelast! Luister naar je lichaam. Heb je pijn of ben je moe? Wellicht is het dan verstandig om een training over te slaan Afhankelijk van je leeftijd en gezondheidshistorie, is het verstandig om het voetballen af te wisselen met krachttraining.

Nu weet je dus wat je in ieder geval niet moet doen voordat je de wei instapt, maar wat je na het voetballen doet is ook belangrijk. Dit zijn de 8 beste dingen om na het voetballen te eten.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Men’s Health