4 tekenen die aantonen dat het geen zin meer heeft voor je plek te knokken

Als je een voetballer bent dan is er niets frustrerender dan elke week maar weer op de bank moeten zitten. Daarom doe je er natuurlijk alles aan om een basisplek te bemachtigen; je komt iedere training, doet je stinkende best, als je dan een keer mag invallen geef je ook echt alles. Toch komt er dan een keer een moment waarop je denkt: ‘wat ik ook doe, het heeft geen zin meer.’ Vaak heeft het op zo’n moment ook geen zin meer om voor je plek te knokken. Dat herken je hieraan.

Slecht presterende concurrent blijft staan

In een ideale situatie heeft een voetbalteam op elke positie wel concurrentie, dus als je zo’n concurrentiestrijd een keer verliest is er nog niks aan de hand. Als die concurrent het echter ronduit slecht doet in de wedstrijden, fout na fout maakt en toch mag blijven staan, dan mag je je zorgen gaan maken. Blijkbaar heeft de trainer nóg minder vertrouwen in jou of er spelen andere dingen.

Goede prestaties worden niet beloond

Toch komen er altijd wel kansjes zou je zeggen. Bijvoorbeeld door een blessure bij die concurrent of je mag toch een keer invallen. Vervolgens laat je zien dat jij die positie goed invult en dus ben je blij. ‘Misschien krijg ik dan de volgende keer de voorkeur?’ Nee hoor, de trainer kiest toch weer voor de concurrent. Dan zakt de moed je in de schoenen. Hetzelfde geldt als je aantoonbeer beter presteert op trainingen, week in week uit. Als dat nooit beloond wordt word je daar gek van.

Nike Most Wanted

Andere type spelers worden op jouw positie gebruikt

Het moment dat je écht weet dat het geen zin meer heeft breekt aan als een speler die normaal nooit op jouw positie speelt opeens de voorkeur krijgt boven jou. Pijnlijk, maar dan wordt het tijd om naar andere oplossingen te kijken. Misschien een gesprek met de trainer (ook al heb je daar op dat moment helemaal geen zin meer in)?

De trainer praat niet met je

Zo’n gesprek met de trainer wordt lastig als hij je überhaupt nooit een uitleg heeft gegeven over je daling in de pikorde. Vaak is dat al een teken aan de wand. Veel voetbaltrainers hebben namelijk niet de sociale skills om zo’n teleurstelling mede te delen aan een speler. Je zult dus echt zelf het initiatief moeten nemen.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de trainer je geen kansen meer geeft. Het kan natuurlijk aan jezelf liggen, maar het kan ook gewoon zo zijn dat de trainer de pik op jou heeft. Of jouw concurrent is gewoon het lievelingetje van de trainer. De oplossing is trouwens vrij eenvoudig: ga op zoek naar een nieuwe club of een ander team binnen je huidige club. Of wacht totdat de trainer opstapt.