4 tips van niemand minder dan Kaká voor de spelmaker van het team

Tegen het einde van 2017 maakte Kaká bekend dat hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen zou hangen en daarmee moeten we alweer afscheid nemen van een legende. De aanvallende middenvelder van onder andere AC Milan was de definitie van een spelmaker met zijn elegantie, indrukwekkende runs, geniale techniek en perfecte passing. Maar wat waren de geheimen van de Braziliaan? Aan FourFourTwo onthult hij ze, dus let eventjes op spelmakers onder ons.

Balans

Wanneer Kaká met de bal over het veld rende leek het wel alsof hij de bal aan een touwtje had en over het veld gleed. Dan kun je denken: dat is puur talent, maar dat is niet het enige. ‘Balans is iets waar ik heel hard aan heb moeten werken als een jongen in Sao Paulo. Het is een heel belangrijk aspect voor elke spelers, zeker als je op hoge snelheid rent. Elke keer als je een pass geeft of schot lost sta je even op één voet, dus balans is essentieel om de controle over het lichaam te houden tijdens het uitvoeren van de techniek.’

Tweebenig

Kun je zijn wedstrijd tegen Manchester United in 2007 nog herinneren? Hier scoorde hij twee geniale goals met links en rechts. Het is natuurlijk geen nieuws dat tweebenigheid voordelen heeft, maar zeker als spelmaker is dat van toepassing. ‘Tweebenig zijn is gewoon te trainen, dus dat raad ik iedereen aan. Toen ik jong was trainde ik altijd beide voeten, door heel veel tegen een muur aan te passen. Toch denk ik wel dat je jouw beste eigenschappen moet verbeteren en je sterktes (waaronder je goede been) moet verbeteren. Daarom oefende ik altijd wat meer met rechts dan links, maar ik moest wel comfortabel aan de bal zijn met mijn linker.’ Je kunt je zwakke been trouwens heel simpel oefenen met deze oefening.

Traptechniek

Sommige voetballers vinden het altijd nodig om zo hard mogelijk op doel te schieten als ze de kans krijgen, maar Kaká ging juist bijna altijd voor het geplaatste schot. ‘Ik had altijd de voorkeur voor een precies en geplaatst schot omdat ik van jonge leeftijd al wist dat ik geen hard schot had. Ik leerde hoe ik een curve aan de bal moest geven, waardoor het erg moeilijk werd voor de keeper om te redden. Zelfs als het geen hard schot was.’ Heb jij ook geen hard schot? Perfectioneer het geplaatste schot dan. Heb je wel een pegel in huis? Wissel het dan af.

Blijf kalm

De Braziliaanse middenvelder oogde altijd zeer relaxed en kalm op het veld. Natuurlijk heeft dat met karakter te maken, maar als spelmaker moet je kalm aan de bal zijn en het overzicht behouden. ‘Ik denk dat het gewoon mijn stijl is. In Brazilië draait het om creativiteit en iets unieks produceren. Door kalm te zijn kon ik bepaalde situaties beter begrijpen en er efficiënter mee omgaan. Toen ik jong was raakte ik wel eens in paniek, maar kalmte komt met ervaring. De reden dat ik zo hard met een bal richting de goal begon te rennen was omdat ik zo bang was om de bal kwijt te raken, haha!’

Unforgettable year #2017

Een bericht gedeeld door Kaká (@kaka) op

Nou, met de tips van een grootheid als Kaká zou je toch wel wat moeten kunnen. Deel het ook even met de andere spelverdelers en middenvelders zodat jullie onverslaanbaar worden. Denk je dat jullie team te maken heeft met een ongeschikte nummer 10? Dat herken je aan deze 7 tekenen.

Bron: FourFourTwo