4 tips om een meester in passing te worden als Xabi Alonso

Aan het einde van vorig seizoen besloot een van de beste middenvelders ooit een punt achter zijn imposante loopbaan te zetten. De gentleman van het voetbal, a.k.a. Xabi Alonso, zwaaide uit bij Bayern en hoewel het natuurlijk eeuwig zonde is dat we hem niet meer op het voetbalveld zien, zijn we wel blij dat hij gestopt is op het moment dat hij nog echt goed was. Vooral zijn passes waren nog steeds van het hoogste niveau en nu heeft hij een boekje open gedaan over zijn belangrijkste kwaliteit. Hij geeft 4 tips om net zo’n meester van de passing te worden.

Leer van de meesters

Alonso is natuurlijk één van de allerbeste passers, maar ook hij had zijn voorbeelden toen hij opgroeide. Intensief bekeek hij beelden van Guardiola en Lothar Matthaus. Spelers die er bovenuit staken op dit gebied in hun generatie. Jij kunt natuurlijk gewoon de beelden kijken van Xabi zelf, maar ook Kroos is een perfect voorbeeld. Hij vindt de Duitser dan ook één van de beste passers van het moment. Ook Modric is natuurlijk een perfect voorbeeld.

Weet naar wie je passt

Het is cruciaal om te weten naar wie je de bal passt. Sommige spelers willen ‘m in de voeten, terwijl anderen hem in de ruimte willen. De ene speler wil de bal op zijn rechtervoet aangespeeld krijgen en de ander op zijn linker. Het zijn deze kleine details die een gigantisch verschil maken voor de speler die de bal ontvangt en daarmee breng je het spel van het hele team op gang.

Ruimtes zoeken

Een goede pass geven heeft ruimte nodig, maar hoe vind je die ruimte op het veld? Volgens Alonso doe je dat door vroeg proberen te anticiperen op wat er gaat gebeuren en wat jij dan met die bal gaat doen. Als je pas gaat denken wat je met de bal gaat doen als je ‘m in bezit hebt ben je te laat. Je moet van te voren al weten hoeveel ruimte je hebt en waar de ruimtes van je medespelers liggen. Als je dit begrijpt hoef je ook veel minder te lopen.

Haal voldoening uit de perfecte pass

Als je op een vergelijkbare positie speelt als Xabi Alonso is een perfecte pass afleveren belangrijker dan het scoren van goals. Het is jouw rol om het spel te bepalen met korte en lange passes en daarom moet je echt voldoening halen uit een perfect afgeleverde pass. Je mag jezelf best een schouderklopje geven als je iemand perfect hebt weggestoken of het spel heerlijk verlegd hebt. Als je de passes zelf meer gaat waarderen ben je nog meer gebrand op het afleveren van de perfecte pass.

We gaan je missen Xabi!

Lived it. Loved it. Farewell beautiful game.

Een bericht gedeeld door Xabi Alonso (@xabialonso) op

Ook buiten het veld is de Spanjaard trouwens één van de meest stijlvolle mannen. Zo rock jij de stijl van Xabi Alonso.

Bron: FourFourTwo