Met deze 4 tips krijg je de scheidsrechter altijd mee

Heb je het gevoel dat jouw team vaak benadeeld wordt door de scheidsrechters? Dan hebben we goed en slecht nieuws. Het slechte nieuws: zeer waarschijnlijk komt het door één of meerdere van je eigen ploeggenoten. Het goede nieuws is: jullie kunnen er zelf voor zorgen dat de scheids vanaf nu wel aan jullie kant staat. Hoe? Met deze 4 tips.

Probeer niet agressief te reageren

Uit ervaring weten we hoe moeilijk dit is. Heb je het gevoel dat de scheidsrechter je onrecht aandoet, dan is het moeilijk om niet kwaad te worden. Op de scheidsrechter afstormen of staan schreeuwen gaat niet helpen. Integendeel. In 100 jaar tijd is er nog nooit een scheidsrechter geweest die zijn beslissing heeft omgedraaid omdat iemand als een gek tegen hem heeft staan blaffen.

Communiceer

Het feit dat we je afraden om een arbiter luidruchtig te benaderen wil niet zeggen dat je hem niets mag vragen. Vraag rustig om uitleg wanneer je het nodig acht en geef ook jouw mening. Sluit altijd af door begrip te tonen richting de scheidsrechter. Voetbal kan erg snel gaan, dus accepteer dat hij soms dingen anders ziet. Plus het schept een soort van een band, dus wellicht fluit hij later in jouw voordeel.

via GIPHY

‘Klasse gefloten scheids!’

Scheidsrechters houden, net als alle mensen, van een complimentje op z’n tijd. Dat wil niet zeggen dat je de slijmbal moet uithangen en na elke beslissing ‘Goed gezien scheids’ hoeft te roepen, maar af en toe een complimentje kan wel helpen. Zorg dat het niet cynisch overkomt, want dat kan je een gele kaart kosten. Durf ook na de wedstrijd gerust aan te geven dat je de prestatie van de scheids erg goed vond. Wellicht kom je hem over een paar wedstrijden weer tegen.

Niet vals spelen

Wanneer een arbiter ziet dat jij onsportief gedrag vertoont zal zijn sympathie voor jou en je team snel verdwijnen. Het claimen van een inworp terwijl je duidelijk zag dat hij voor de tegenstander was is geen probleem, maar schwalbes en andere ‘matennaaierij’ werkt uiteindelijk altijd in je nadeel. Dus ook wanneer er écht iets aan de hand is.

Laat je teamgenoten, en met name die ene driftkikker, dit even goed doorlezen. Dat scheelt een hoop gezeur tijdens het aankomende seizoen. Deze 4 tips voor de speler met een kort lontje kunnen ook helpen.