Deze 4 type voetballers moet je nooit centraal in de verdediging zetten

De samenstelling van het perfecte team is voor een trainer altijd een lastig proces. Een team bestaat uit een groot aantal verschillende types en die types zijn meestal geschikt voor een beperkt aantal posities. De voetballer moet namelijk wel bij het takenpakket van de desbetreffende positie passen. Volgens ons zouden deze voetballers in ieder geval nooit op de positie van centrale verdediger geposteerd mogen worden.

Het mietje

De centrale verdediger is vaak de laatste pion die een aanvaller tegenkomt op weg naar het doel en dan moet die verdediger niet bang zijn om hard in te grijpen. Soms moet dat zelfs met gevaar voor eigen leven, dus het been terugtrekken of het duel vermijden is geen optie. Anders wordt het wel een heel gemakkelijke wedstrijd voor de spits van de tegenstander.

De dwerg

Kleine spelers zijn nogal kwetsbaar in de lucht en dat is niet echt ideaal als de tegenpartij de lange bal hanteert of juist veel voorzetten levert vanaf de flanken. Speelt de tegenstander niet op die manier? Dan gaan ze dat wel doen als ze die dwerg in het centrum van de verdediging zien. Ook qua duelkracht komen ze vaak tekort ten opzichte van de doorgaans toch wel sterke spitsen.

De showpik

De taak van een centrale verdediger komt eigenlijk op het volgende neer: aanvallen stoppen, ballen afpakken en zo snel mogelijk inleveren bij een speler met hetzelfde tenue. Rare fratsen, spitsen uitkappen en trucjes zijn levensgevaarlijk in de achterste linie, want als het fout gaat kan de aanvaller zo op jullie keeper af. Deze positie vraagt om simpel voetbal in plaats van altijd op zoek gaan naar de mooiste oplossing.

De stille

Een centrale verdediger moet verbaal aanwezig zijn, want vanuit zijn positie kan hij het hele team aansturen. Daarnaast is het ook nog eens belangrijk met het oog op de buitenspelval. De centrale verdediger is hier namelijk leidend in. Ook is directe communicatie tussen de verdediger en keeper essentieel. Miscommunicatie of überhaupt geen communicatie kan jullie duur komen te staan.

Maar wat is er dan wel nodig om een uitstekende CV te zijn? Volgens ex-stopper Rio Ferdinand zijn dit de 5 eigenschappen van een perfecte centrale verdediger.