5 dingen om te proberen als het team moeite heeft met scoren

Goals maken, het is waar voetbal om draait, maar zelfs de beste teams kunnen er veel moeite mee hebben. Kijk maar eens naar Real Madrid. Ze hebben al vier wedstrijden op rij geen één goal gemaakt, iets wat al sinds 1985 niet meer is gebeurd. Velen zeggen nu dat het aan het vertrek van Ronaldo ligt, maar de Madrilenen moeten genoeg kwaliteiten hebben om toch tot scoren te komen.

Wil het scoren bij jullie ook niet echt vlotten? Dan zou je de volgende dingen kunnen proberen om het tij te keren. Lees je mee Julen Lopetegui?

Schiet meer van afstand

De opbouw gaat best aardig en het balletje gaat lekker rond over het veld, maar tot het creëren van veel kansen komen jullie niet. Waarom dan doorgaan met dat eindeloze gebrei? Als je niet schiet zul je ook niet scoren, dus probeer het wat vaker uit de tweede lijn met een afstandsschot. Plus, de keepers zijn op amateurniveau vaak niet van wereldklasse (sorry keepers), dus dan kun je ook nog eens hopen op een blundertje.

Meer trainen op afwerken

Sommige trainers willen afwerken op doel nog wel eens overslaan en zich focussen op conditietrainingen en positiespellen, maar zolang je niet kunt scoren heb je daar niet veel aan. Meer trainen op afwerken dus. En dan hebben we het niet over een kaatsje en op goal rossen, maar afwerkingsvormen die wedstrijdmomenten spiegelen. Die kunnen tegelijkertijd ook behoorlijk zwaar zijn, dus werk je tegelijkertijd ook aan de conditie. Even met de trainer over hebben dus.

Dode spelmomenten

Vrije trappen en corners zijn misschien wel de meest onderschatte kansen in het voetbal. Met een goed doordachte en uitgevoerde routine kun je de tegenstander flink verwarren en daardoor de kans op een goal vergroten. Zeker als het voetballend niet loopt is het aan te raden hier eens mee bezig te zijn. Hieronder twee perfecte voorbeelden van Sheffield United.

Pietertje, kom maar effe wisselen

Je kunt soms wel van alles verzinnen, maar als het uiteindelijk allemaal neerkomt op een gebrek aan kwaliteit of flinke vormdip bij jullie aanvallers dan wordt het tijd om de conclusie te trekken: wisselen! Geef een andere spits / buitenspelers de kans om zich te bewijzen. Degene die gewisseld wordt kan hierdoor ook extra geprikkeld worden om zich weer te herpakken.

Herzie de tactiek

De meest rigoureuze maatregel om het tij te keren. Met z’n allen terug naar de tekentafel om opnieuw te kijken naar de opstelling en tactiek die het beste bij jullie spelers past. De trainer moet niet bang zijn om zijn spelers hierbij te betrekken, zeker aangezien zijn originele tactiek niet blijkt te werken.

Een verandering van tactiek kan bijvoorbeeld zijn om over te schakelen naar countervoetbal. Als je deze 5 dingen herkent in jullie team past die tactiek het beste bij jullie.