Deze 5 eigenschappen maken elke laatste man onpasseerbaar

De laatste man van het team wordt ook wel als de rots in de branding gezien. Het is de laatste halte voor de tegenstander op weg naar jullie keeper, dus daar moet iemand staan die daar uiterst geschikt voor is. Maar hoe weet je of iemand geknipt is voor deze zware taak? Nou, als hij aan deze 5 eigenschappen voldoet durven wij zelfs te zeggen dat hij onpasseerbaar is.

IJzersterk fysiek

De laatste man moet sterk zijn in de duels en het liefst ook wat lengte hebben om ballen weg te kunnen koppen. In een ideale situatie is hij ook nog redelijk snel, maar wij vinden dat geen must. Met goede positionering kun je een beperkte snelheid namelijk compenseren.

Slim gebruik van lichaam

Als je een goede fysiek hebt moet je dat ook op de juiste manier kunnen gebruiken. Een duwtje geven op het juiste moment, aan de juiste kant dekken en de aanvaller zo min mogelijk ruimte geven. Timing is bij luchtduels trouwens ook essentieel.

Verbale aanwezigheid

Als leider van de laatste linie is communicatie minstens zo belangrijk als de bovengenoemde eigenschappen. Met jouw stem moet je namelijk niet alleen de verdediging sturen, maar eigenlijk het hele team. Van achteruit moet je het team naar voren stuwen als je naar voren gaat en naar achteren schreeuwen als de tegenstander eraan komt. Als je op buitenspelval speelt is het ook nog eens jouw taak om de verdedigers op één lijn te houden.

Weet aanvaller te frustreren

Een goede laatste man is geen lieverdje. Nee, die irriteert de aanvaller zodat hij uit zijn spel raakt en eigenlijk vooral bezig is met die irritante trekjes van jou. Een beetje op de tenen staan, knijpen, praten, het mag allemaal zolang je niet over de schreef gaat.

Laat in minuut 1 zien dat ‘hij er is’

Aanvallers kunnen nogal gevoelig zijn voor een harde tik in minuut 1. Ze worden hier namelijk een beetje bang van en zullen minder snel om de bal vragen. Ook zullen ze minder snel een actie durven te maken, want ze weten dat jij niet bang zult zijn om een schop te verkopen. Bijkomend voordeel is dat de scheidsrechter in de eerste minuut bijna nooit een kaart zal trekken, tenzij je het écht te gek maakt.

Helaas zien we regelmatig iemand op de laatste man/centrale verdediger-positie die daar niet echt geschikt voor is. Dit zijn de 5 tekenen van een ongeschikte centrale verdediger.