Dit zijn de 5 belangrijkste eigenschappen van een moderne back

Waar vroeger de minste spelers van het team op de backpositie werden gezet, is de status van de vleugelverdediger inmiddels flink veranderd. Wij denken zelfs dat er in het voetbal geen grotere verandering is geweest dan het takenpakket van de back. Opeens moet deze jongen complete flanken bestrijken, aanvallen én verdedigen. Je gaat bijna medelijden krijgen, maar je kunt het ook anders bekijken: het is één van de belangrijkste schakels van het team geworden. Een moderne back moet aan de volgende eisen voldoen.

Snelheid

De tegenstander van een back is de links- of rechtsbuiten en dat zijn nu eenmaal de snelste spelers van het team. Daar moet dan een snelle speler tegenover staan, want anders word je aan alle kanten voorbij gelopen. Daarnaast is snelheid in aanvallend opzicht ook essentieel. Anders hoeft die aanvaller ook niet de hele tijd achter jou aan te lopen en dat is juist wél de bedoeling. Die aanvaller kapot spelen.

Een goede actie

Snelheid alleen is niet genoeg in aanvallend opzicht. Je zult ook een tegenstander moeten passeren als je de achterlijn wilt halen. Een redelijke techniek en actie is dus wel zo fijn.

Seguimos!!! #M12 ⚽️

Een bericht gedeeld door Marcelo Vieira Jr. (@marcelotwelve) op

Goede voorzet

Als je de tegenstander dus gepasseerd bent en de achterlijn hebt gehaald is het natuurlijk de bedoeling dat je de bal voor het doel slingert. Een behoorlijke traptechniek is dus vereist, want als alle ballen bij de cornervlag, in het vangnet of achter de doellijn verdwijnen heb je al die meters voor niks gemaakt. Manolev is daar een mooi voorbeeld van.

Beestenconditie

Tegenwoordig is de back misschien wel degene die de meeste meters maakt. Verdedigen én aanvallen betekent dat je de volledige flank moet bestrijken, keer op keer. Dat vraagt nogal wat van het lichaam en de longen, dus je zult topfit moeten zijn om de moderne back uit te hangen.

Verdedigen

Je zou het bijna vergeten, maar goed kunnen verdedigen is wel zo fijn als je in de laatste linie staat. Het is namelijk gewoon je primaire taak om je directe tegenstander onschadelijk te maken. Aanvallen kan pas als je het verdedigend op orde hebt.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je wel op de backpositie staat, maar dat je aan geen van bovenstaande eigenschappen voldoet. Aan deze 5 tekenen herken je een ongeschikte back.