5 eigenschappen die nodig zijn om de ‘nummer 10’ te mogen zijn

De nummer 10 positie is zonder enige twijfel de meest gewilde positie in het hele voetbal. Jullie trainer krijgt op de eerste training dan ook direct een handvol open sollicitaties. Zelfs van spelers die geen enkel idee hebben wat je voor dit heilige rugnummer allemaal moet kunnen. Voor de jongens die deze positie onderschatten of het rugnummer 10 momenteel onterecht dragen sommen wij de belangrijkste eigenschappen even op.

Techniek

Oh zo belangrijk op deze positie! Ballen mogen niet van je voet springen en meer dan één aanname is eigenlijk verboden. Jij moet zorgen voor snelheid in de aanval en dus is je techniek van doorslaggevend belang. Techniek komt overigens niet even aanwaaien. Je zult het moeten onderhouden en dus blijven trainen.

Overzicht

Wanneer je de bal eenmaal aan een touwtje hebt moet je weten wat je vervolgens gaat doen. Overzicht is hierbij essentieel. Zie je de vrije man of juist een kans voor jezelf? Je kunt alleen een goede beslissing maken met het juiste overzicht. Snelheid speelt hierin ook een rol, want je moet handelen voordat de tegenstanders doorhebben wat je gaat doen.

Creatief

Soms lijkt elke oplossing te moeilijk, maar juist hier moet je jouw creativiteit tonen. Je moet iets uit je hoge hoed kunnen toveren wat niemand verwacht. Dat kan een trucje zijn, maar ook een splijtende steekbal, stift of een hakbal. Het is aan jou en je creatieve geest om de juiste oplossing te vinden in elke situatie.

Communiceren

Een nummer 10 moet goed kunnen communiceren met zijn teamgenoten. Verdedigers moeten weten hoe en wanneer ze je in kunnen spelen. Vervolgens moeten de aanvallers ook begrijpen wat jij van plan bent. Een stille nummer tien bestaat niet.

Gevaarlijk

Ballen goed aannemen is natuurlijk leuk, maar als nummer 10 moet je ook in staat zijn om zelf gevaarlijk te zijn. Dat kan in de vorm van assists, maar een nummer 10 moet ook kunnen scoren. Tien goals in één seizoen moet lukken. Zorg dus dat je een goed schot in huis hebt waarmee je een doelman van afstand onder vuur kan nemen of ben slim genoeg om op precies het juiste moment de 16 in te stormen.