5 manieren waarop Ferguson Ronaldo gevormd heeft tot de beste ter wereld

Ronaldo staat al jarenlang aan de top van het voetbal en hoewel hij dat vooral aan zichzelf te danken heeft, valt de rol van spelers en trainers rond hem heen niet te onderschatten. Vooral Sir Alex Ferguson is ontzettend belangrijk geweest voor de Portugese wereldster. Hij haalde hem naar United en daar groeide hij uit tot de beste voetballer ter wereld. Op deze 5 manieren heeft hij Ronaldo gevormd tot de voetballer die hij vandaag is.

Zelfvertrouwen

Toen Ronaldo naar Old Trafford kwam zou hij eigenlijk nummer 28 krijgen, wat hij ook had bij Sporting. Ferguson drukte hem echter op zijn hart dat hij het legendarische nummer 7 moest nemen om in de voetsporen van Beckham, Cantona, Robson en Best te treden. Het was de eerste stap in het bouwen van een ongekend zelfvertrouwen bij de Portugees. Natuurlijk leerde hij hierdoor nóg meer hoe hij met druk om moest gaan en wilde hij zichzelf nog meer bewijzen.

De vader die Ronaldo nodig had

Ronaldo’s biologische vader was een alcoholist die op tragische wijze overleed toen Ronaldo pas 20 jaar oud was. Daarna vulde Ferguson die rol met adviezen over het leven, de moeilijke situaties door het beroemd zijn en natuurlijk voetbal. Ronaldo stak zijn waardering daarover nooit onder stoelen of banken en recent zei hij nog: “Alex Ferguson was een vader voor mij.” Hieronder een mooie video waarin CR7 over Ferguson praat.

Hard aanpakken

Natuurlijk zag Fergie het ongekende potentieel en snapte hij dat Ronaldo speciaal behandeld moest worden, maar dat wilde niet zeggen dat hij hem niet durfde aan te pakken. Tijdens zijn tweede seizoen bij United bracht Ferguson hem zelfs tot tranen na een verliespartij in de Champions League tegen Benfica.

Een Spaanse journalist schreef in zijn boek dat Ferguson dit zei: “Wie denk je dat je bent? Je probeert alleen maar voor jezelf te spelen. Je wordt nooit een goede speler als je zo door gaat.” Zoiets komt natuurlijk wel aan van zo’n legende en het hielp Ronaldo om zichzelf constant te verbeteren.

Goals zijn belangrijker dan panna’s

Toen Ronnie bij United kwam was het nogal een show paard die verslaafd was aan scharen. Natuurlijk zag het er leuk uit, maar zelfs zijn teamgenoten vonden het soms te ver gaan en ze maakten zich zorgen dat hij hierdoor zijn potentie niet zou waarmaken. Ferguson leerde hem om effectiever te spelen en al snel ging Ronaldo van 5 scharen bij de cornervlag naar het omspelen van zijn tegenstander met één beweging. Daarna volgde de goals in rap tempo.

Opoffering

Een ruzie met Ronaldo tijdens een training schijnt één van de redenen te zijn waarom Ruud van Nistelrooy vertrok bij United. Daarnaast was hij gewend aan puntgave voorzetten van Beckham, maar Ronaldo was wat egoïstischer en ging zelden voor de voorzet. Ruud had zichzelf natuurlijk al bewezen als één van de beste spitsen in de geschiedenis van United, maar toch koos Ferguson voor Cristiano en besloot zijn team om hem heen te bouwen. Twee seizoenen later scoorde Ronaldo 31 keer in de Premier League, zes meer dan het productiefste seizoen van RvN.

Leestip: 10 tekenen waaraan je de Ronaldo van jullie team herkent

Bron: Dream Team FC