Dit zijn de 5 mogelijke reacties na het krijgen van een panna

Een doelpunt incasseren is buitengewoon vervelend, maar het krijgen van een panna is misschien wel de grootst mogelijke vernedering. Met volle overtuiging denk je de bal te gaan veroveren, maar een halve seconde later ben je op verschrikkelijke wijze het bos in gestuurd. Tot overmaat van ramp begeleiden de mensen langs de kant het pijnlijke moment met een keiharde ‘oooh!’. Je trots is gekrenkt, dus wat nu? Je hebt de volgende 5 mogelijkheden.

‘Dat was geen panna!’

Je gaat stellig ontkennen dat het een panna was. De bal ging helemaal niet door je benen, blijf je volhouden. Eerlijk is eerlijk, je bent wel een redelijk slechte verliezer als je voor deze optie kiest. Daarbij heeft het hele team gezien dat je gepoort bent, dus je wordt er niet geloofwaardiger door.

Een schop verkopen

In onze 10 ongeschreven regels uit het amateurvoetbal leggen we je uit dat het niet ongebruikelijk is om je tegenstander even op zijn nummer te zetten nadat hij je een panna heeft gegeven. Het is dus een optie, maar sportief vinden we het niet. Je bent op voetballende wijze overklast, probeer dan op eenzelfde wijze je gram te halen. Schoppen bewijst dat je zwakker bent én de kans op een kaart is groot.

Zo snel mogelijk achter hem aan

Direct nadat je een panna gekregen hebt schakel je om en ga je keihard achter de speler aan en verover je de bal. Dit is de allerbeste manier om een panna af te strepen. Je krijgt waarschijnlijk applaus en dat slechte gevoel wordt meteen omgezet in een dosis adrenaline.

Messi gif 1

Handjes voor mond en accepteren

Dit is een sportieve manier om een panna te accepteren. Je erkent de schoonheid van de actie en complimenteert als het ware je tegenstander voor zijn stijlvolle spel. Deze reactie zouden wij overigens maximaal 1 keer per wedstrijd toepassen. Na meerdere panna’s van dezelfde tegenstander wordt het wellicht tijd om over te schakelen naar optie 3 of zelfs 2.

Om een wissel vragen

Kun je de vernedering niet meer aan? In het uiterste geval vraag je dan om een wissel. Waarschijnlijk doe je alsof je last hebt gekregen van een lichte blessure. Een beetje laf natuurlijk, maar de rest van de wedstrijd uitgelachen worden is ook niet echt fijn. Als het echt heel erg pijnlijk is kun je ook direct richting kleedkamer lopen, zoals Townsend hieronder doet.

Lees ook: Waarom een keeper wel fouten mag maken en een verdediger niet