5 redenen waarom je ooit links- of rechtsback bent geworden

Wanneer een kleine jongen of klein meisje begint met voetballen zullen er maar heel weinig zijn die zeggen: ik wil back worden. Het is namelijk niet de meest sexy rol in het voetbal en meestal zijn de backs in het profvoetbal ook niet dé voorbeelden van jonge voetballers. Toch moet die positie ook gevuld worden en als die door jou gevuld wordt, dan ben je waarschijnlijk op die positie terechtgekomen door één van deze vijf redenen.

Gebrek aan kwaliteit

De meest voor de hand liggende optie is dat je niet bepaald de beste voetballer van het stel was én dat je niet kon (of wilde) keepen. Zeker in de jeugd worden deze ‘beperkte’ voetballers op de back positie gezet, omdat dat de positie is waar ze de minste schade aan richten.

Je zag de potentie

Tot nu toe klinken we misschien behoorlijk neerbuigend over backs, maar in de loop der jaren is die rol serieus verandert. Ze zijn steeds belangrijker geworden en hebben zowel verdedigende als aanvallende functies. Jij zag dat natuurlijk al lang aankomen en daarom ben je je gewoon op die positie gaan richten.

Verloren concurrentiestrijd

In het moderne (prof)voetbal is zo’n beetje elke back begonnen als buitenspeler. Ze zijn echter op de backpositie beland omdat ze de concurrentiestrijd verloren voor die positie, maar toch specifieke kwaliteiten hebben die tegenwoordig van een back gevraagd worden. Ook middenvelders die het net niet gered hebben worden regelmatig omgetoverd tot back, vanwege hun loopvermogen en voetballende kwaliteiten.

Glijden is je hobby

Aan de zijkanten heb je vaak een hele snelle jongen tegen en dat nodigt vaak uit om in een ultieme poging om de bal te onderscheppen te glijden. In het centrum van de verdediging is zo’n sliding inzetten namelijk iets riskanter.

Hekel aan rechts- en linksbuitens

Buitenspelers zijn vaak de ijdele jongens van een team die behoorlijk goed zijn in het ‘show-element’ van voetbal. Die gladde jongens met hun trucjes en felgekleurde schoentjes werken als een rode lap op een stier bij jou. Omdat jij ze niet kunt uitstaan ben je back geworden, zodat je ze hoogstpersoonlijk kunt uitschakelen. Probeer dat alstublieft wel een beetje netjes te doen.

Wist je trouwens ook al dat backs degene zijn in een voetbalteam die het vaakst dronken zijn? Dat ligt aan deze 4 redenen.