5 redenen waarom Dani Alves nog steeds de beste back ter wereld is

Gisteren plaatste Juventus zich op indrukwekkende wijze voor de finale van de Champions League door Monaco ook thuis te verslaan. Man of the match: Dani Alves. Met een assist, doelpunt en verder bijna perfecte optreden bestaat daar geen twijfel over. Ook in de heenwedstrijd was hij al belangrijk met twee assists. Het is echter niet alleen deze tweeluik waarin hij aantoonde nog steeds de beste back ter wereld te zijn. Dat doet hij namelijk al het hele seizoen. Om deze 5 redenen is de Braziliaan met zijn 34 jaar oud nog steeds de beste back ter wereld.

Verdedigend ijzersterk

Een taak die bij de moderne backs nog wel eens vergeten wordt, maar een kunst die Dani Alves zwaar onder de knie heeft. Gisteren was hij ook weer nagenoeg onpasseerbaar en als het moet grijpt hij in met harde en goede tackles. Mbappé ondervond dat gisteren bijvoorbeeld ook.

Deze man! Doelpunt en assist: 2-0 ??? #danialves #alves #juve #juventus #bianconeri

Een bericht gedeeld door Never Offside (@neveroffside) op

Aanvallend nog sterker

Als je in twee wedstrijden drie assists en één goal van de in totaal vier goals verzorgt dan zegt dat al genoeg denken wij. En dan is het niet zo dat hij alleen maar rechtsbuiten staat, want hij weet precies wanneer hij wel of niet moet gaan. Met zijn snelheid kan hij ook nog een mannetje passeren en hij heeft een pass om van te watertanden. Herinner je de pass van gisteren nog waarbij Higuaín net buitenspel stond? Iniesta zou daar jaloers op zijn.

Van alle Champions League spelers heeft hij dit seizoen zelfs de meeste kansen gecreëerd (28) en kwam maar liefst 88 procent van zijn passes aan bij een teamgenoot. Opnieuw: Iniesta zou daar jaloers op zijn. Het is natuurlijk ook wel fijn voetballen met drie zo’n centrale verdedigers achter je.

Schitterende voorzet

Je kan als back wel de juiste momenten kiezen om naar voren te gaan en een mannetje passeren, maar als je vervolgens met een voorzet à la Manolev komt dan heeft het weinig nut. Gisteren gaf hij weer zo’n heerlijke typische scherp aangesneden voorzet op Mandzukic waaruit de Kroaat de 1-0 scoorde.

Gruwelijke trap

De manier waarop hij gisteren de 2-0 binnen volleerde liet zien hoeveel klasse hij in zijn rechterbeen heeft. In zijn Barça-periode liet hij natuurlijk al vele malen zien over wat voor trap hij beschikt, maar dat is hij overduidelijk nog niet verleerd.

@danialves23 with the volley!❗️? Credits:@uefachampionsleague?

Een bericht gedeeld door Soccer Futbol ⚽️ (@golazoweekly) op

Prettig gestoord

Oké, het heeft misschien niet veel met voetbalkwaliteiten te maken, maar het zorgt er wel voor dat hij een geliefd persoon in de spelersgroep is die altijd voor lachende gezichten zorgt. Daarnaast komt het ook wel een beetje terug in zijn spel door middel van zijn inzet en dat werkt aanstekelijk bij zijn teamgenoten. Het is ook nog eens leuk om naar te kijken, dus we houden ‘m erin.

Vanavond komt die andere fantastische Braziliaanse back in actie en dikke kans dat ze elkaar tijdens de finale in Cardiff vaak tegen het lijf lopen. Vooralsnog geven wij de voorkeur voor beste back ter wereld aan Dani Alves.

Leestip: Deze 4 tekenen verraden dat je jezelf moet laten omscholen tot back