5 redenen waarom degradatie niet het einde van de wereld is

Het einde van het seizoen nadert en dat betekent dat er in elke competitie weer teams gaan degraderen. Voor FC Twente viel het doek bijvoorbeeld al en dat doet veel pijn in Enschede. Bij profclubs zijn de belangen sowieso groter, maar ook in het amateurvoetbal doet degradatie pijn. En laten we duidelijk maken dat degradatie natuurlijk nooit een doel is en dat je er nooit blij mee mag zijn, maar toch kan het wel degelijk voordelen bieden. Hier even vijf redenen waarom degraderen niet het einde van de wereld is.

Eindelijk weer eens winnen

Als jullie laatste staan/degraderen hebben jullie waarschijnlijk heel veel verloren en niet veel gewonnen. Logisch. Hierdoor heeft het zelfvertrouwen van jullie hele team en alle individuen een flinke deuk opgelopen. Degradatie betekent dat je naar een lagere klasse gaat, waar de tegenstanders ook minder zullen zijn. Jullie kunnen dus eindelijk weer eens wat wedstrijden gaan winnen en aan het zelfvertrouwen werken.

Plezier komt terug

Zelfvertrouwen is niet het enige wat te lijden heeft onder veel verliezen. Het plezier in voetballen zal ook elke week minder worden als je wéér eens met 4-0 de boot in bent gegaan en 0 punten bijgeschreven worden. Tegen mindere tegenstanders kan er eindelijk weer gewonnen worden waardoor het plezier weer terugkomt. De drie punten zullen gevierd worden als nooit tevoren en het bier zal rijkelijk vloeien in de kantine.

Vernieuwing in de selectie

Degradatie betekent dat er niet al te best gepresteerd is door het team. Dit kan gevolgen hebben voor het team. Misschien moet er afscheid genomen worden van de trainer of kunnen andere spelers ingepast worden om nieuwe energie in het team te brengen. Dit ‘nieuwe bloed’ kan een positief effect hebben op zowel de prestaties als het gevoel binnen het team.

Vormt karakter

Het zou goed kunnen dat je jouw hele carrière in teams gespeeld hebt die bovenin of in de middenmoot speelde, maar dat je nog nooit gedegradeerd bent. Nou, dan heb je dat nu ook eens meegemaakt en weet je hoe het voelt. Dat vormt karakter.

Leukere competitie

Moesten jullie bij elke uitwedstrijd minimaal een half uur rijden of waren het teams waar nul sfeer in de kantine hing? Door de degradatie worden jullie in een nieuwe competitie geplaatst en dat zou positief uit kunnen pakken op deze gebieden.

Als je nog niet gedegradeerd bent raden we aan om er alles aan te doen om het te voorkomen, want zelfs van een degradatiekandidaat is het volgende seizoen een kampioensploeg te smeden. Denk maar eens aan Leicester City. Zo maakte Ranieri er destijds een kampioensploeg van.