5 wetenschappelijke redenen waarom kleine spelers de beste zijn

Al jaren wordt er aan tafel bij praatprogramma’s geschreeuwd om grote en fysieke spelers in Nederland. Volgens kenners, en vele anderen, hebben de spelers in het moderne voetbal veel lengte nodig. Maar is dat wel zo? Messi mag dan wel een uitzondering genoemd worden, maar een legio aan voorbeelden doet vermoeden dat kleine spelers misschien zelfs wel beter zijn.

Denk aan spelers als Maradonna, Romario, Xavi, Iniesta, Alexis Sanchez, Philipp Lahm en Paul Scholes. Dat zijn toch niet de minste. Ben jij zelf een grote speler? Dan zijn het toch vaak die kleine dekselse voetballers die je het meest vervloekt. Hieronder lees je waarom relatief kleine spelers zo moeilijk af te stoppen zijn!

Het zwaartepunt van kleine spelers ligt dichterbij de grond

Dit klinkt misschien nogal ingewikkeld en natuurkundig, maar het is niet zo moeilijk om te begrijpen. Hoe hoger het zwaarste deel van je lichaam is verwijderd van de grond, des te lastiger het is om je balans te bewaren. Vergelijk het als het lopen met een grote ladder, dat doe je liever met de ladder horizontaal dan hem verticaal omhoog te houden.

Betere controle over de ledematen

Het feit dat kleine mensen over het algemeen een betere controle over hun ledematen hebben heeft de maken met de lengte van hun zenuwen. Kleine mensen hebben simpelweg kortere zenuwen dan lange mensen. Dit betekent dat de boodschap die kleine spelers met hun hersenen versturen eerder bij het gewenste lichaamsdeel is, puur omdat de afstand die de prikkel moet afleggen een stukje korter is. Zoals je begrijpt gaat het hier om fracties van een seconde, maar dit kleine verschil in reactietijd kan wel het verschil betekenen tussen een perfecte aanname en een bal die van je voet springt.

Makkelijker draaien

Welk vervoersmiddel keert sneller? Een lijnbus of een Fiat 500? Dit overdreven voorbeeld maakt eigenlijk direct duidelijk waarom je als kleine speler sneller kunt draaien en kappen dan een grote speler. Grote spelers hebben een groter lichaam dat meer ruimte en tijd nodig heeft om te draaien. Als kleine speler kun je daar dus optimaal van profiteren.

Snellere ledemaatacceleratie

Kleine spelers kunnen wel eens met jaloezie kijken naar de reuzenstappen die spelers van 2 meter maken, maar op de eerste meters zijn de kleine spelers toch echt in het voordeel. Kleine ledematen zijn sneller op en neer te bewegen dan grote. De benen van een kleine speler accelereren dan ook veel sneller. Bij een sprint van 100 meter heb je daar niet zoveel aan, maar voor het uitspelen van je mannetje en korte sprints is het absoluut een wapen!

Messi is natuurlijk het perfecte voorbeeld van een speler die op geniale wijze gebruik maakt van zijn lengte. Zijn controle en balans is altijd optimaal, draait en kapt als geen ander en is razendsnel op de eerste meters. Genieten van misschien wel één van zijn mooiste goals ooit:

Meer sympathie
Verschillende studies hebben uitgewezen dat grote spelers het vaakst worden afgefloten door scheidsrechters. Grote mensen zien er sneller intimiderend uit en worden eerder geassocieerd met agressie. Dit heeft met motoriek niets te maken, maar als je vanwege jouw kleinere postuur minder snel gecorrigeerd wordt dan is dat absoluut een voordeel.

Conclusie
Nu lijkt het alsof wij je aanraden een elftal vol lilliputters op te stellen, maar dat is natuurlijk niet waar. Vooral voor de wat meer aanvallende posities kan klein zijn een voordeel zijn. Voor keepers en centrale verdedigers is lengte daarentegen wel behoorlijk belangrijk. Keepers hebben hun lengte nodig om moeilijke ballen uit de hoek te kunnen ranselen of hoge ballen te kunnen pakken. CV’s gebruiken het bijvoorbeeld om boven hun tegenstander uit te torenen. Een goede mix in je elftal is dus altijd het belangrijkste!

Nog zo’n speler die handig gebruik weet te maken van zijn lengte is Sebastian Giovinco. Deze week won hij de Audi Golden Boot 2015 voor beste speler in de MLS. Check hier zijn fantastische doelpunten en statistieken dit seizoen!