5 redenen waarom spelers die durven falen de allerbeste worden

Quotes als ‘het gaat er niet om hoe vaak je valt, maar hoe vaak je weer opstaat’ zijn jouw tijdlijn vast wel eens gepasseerd. Onzin denk je dan misschien, maar falen is wel degelijk een essentieel onderdeel van het bereiken van succes. Wij durven zelfs te stellen dat spelers die durven falen veel meer kans hebben om grote voetballers te worden dan spelers die altijd op safe spelen. En wel om de volgende vijf redenen.

Onthult verbeterpunten – Wanneer je faalt ontdek je een punt waarop verbetering mogelijk is en waarmee je aan de slag kunt. Het kan zijn dat je niet zo goed bent in koppen, waardoor je regelmatig kansen mist, dan wordt het tijd om daarop te gaan trainen. Het ontdekken van zwakheden en deze verbeteren is heel belangrijk om de top te bereiken.

Focus bijstellen – Brengt het trainen van je zwakheden weinig resultaat en blijf je falen, dan is het verstandig je zwakheden zo min mogelijk in je spel terug te laten komen. Stel je bent een verdediger en opbouwen blijft erg moeilijk voor je, dan is het verstandig om je te focussen op wat je wel kunt en jezelf minder met de opbouw te bemoeien. Voor voetballers is het bijna net zo belangrijk dat ze weten wat ze niet kunnen als dat ze weten wat ze wel kunnen.

Karakter – Vallen en opstaan. Hoe vaker je dit proces doorstaat, hoe sterker jouw karakter wordt. Je raakt niet zo snel meer van slag als er tegenspoed komt. Daar heb jij profijt van, maar zelfs je hele team plukt daar de vruchten van. Je wordt een speler waarop men kan bouwen.

Motiveert – Je haalt meer voldoening uit prestaties waar je hard voor hebt moeten werken dan voor dingen die je in je schoot geworpen krijgt. Je moet realiseren dat elke fout een mogelijkheid is om te verbeteren en dat elk succesje jou een enorme boost geeft. Die boost is verslavend en dit maakt de topsportmentaliteit in je los.

Kans op succes groter – ‘Je moet schieten, anders kun je niet scoren’, zij een van Nederlands grootste spelers aller tijden. We hoeven je vast niet uit te leggen wie dat was, maar hij heeft gelijk. Wanneer je geen risico neemt, omdat je niet durft te falen, dan ga je ook nooit iets bijzonders creëren. Je blijft een ‘balletje breed’ speler waar het publiek nooit warm of koud van zal worden en geen scout ooit voor komt kijken.

Inspiratie

Niet alleen voetballers maken gebruik van de positieve mindset die wij ‘durf te falen’ noemen. Toyota heeft dit bij de ontwikkeling van hun sportieve cross-over, de Toyota C-HR, op een manier gedaan waar je als sporter veel van kunt leren. In het laatste stadium van de ontwikkeling gooide zij hun gloednieuwe cross-over, als een talent in een vol stadion, voor de leeuwen op de Nürburgring. Tijdens een 24 uur durende race stelden de Japanners hun C-HR ter beschikking aan professionele coureurs, die deze kans aangrepen om de cross-over helemaal tot de limit te pushen. Met succes. De auto bereikte de finish en Toyota haalde ongelooflijk veel feedback uit de 24 uur waarin professionals met de auto bezig waren.

20160530_03_01

Toyota laat met de C-HR op inspirerende wijze zien hoe ontwikkeling werkt en hoe het ontdekken van verbeterpunten kan leiden tot het perfecte resultaat. Zij realiseren zich dat het opzoeken van de limiet en nemen van risico’s je uiteindelijk succesvoller gaat maken. Zoals je hieronder ziet kunnen de resultaten erg mooi zijn. Meer informatie over de indrukwekkende Toyota C-HR vind je hier.

toyota-c-hr