5 statistieken bewijzen dat Firmino de meest onderschatte spelers ter wereld is

Het gaat lekker bij Liverpool dit seizoen en de speler die daar de meeste credits voor krijgt is natuurlijk Mohamed Salah. De Egyptenaar scoort er lustig op los en wordt zelfs gezien als favoriet voor Premier League speler van het jaar. Dat had hij echter nooit kunnen worden zonder zijn teamgenoten en mede-aanvallers Mané en Firmino. We willen het nu even over die laatste hebben, want die krijgt wat ons betreft veel te weinig credits.

Onderschatting Firmino

Zeker in Klopp’s geliefde ‘gegenpressing systeem’ is Firmino essentieel. Dat zit ‘m in het feit dat de Braziliaan veel meer is dan gewoon een spits. Hij levert veel defensief werk, is niet egoïstisch ingesteld én kan fantastisch voetballen. Daarom is hij ook over het hele veld te vinden. Hieronder een ‘heat map’ van een van zijn wedstrijden. Dan zou je bijna zeggen dat het een centrale middenvelder is.

Heel leuk en aardig zo’n map, maar hoe kun je nu echt aantonen hoe belangrijk iemand is voor het team? Met statistieken natuurlijk. En die zijn mind blowing in het geval van Firmino. Je zou na het zien van de stats zelfs kunnen zeggen dat hij een plek in spotlights verdient in plaats van een plek in de schaduw van Salah en Mané.

  • Firmino heeft meer tackles gemaakt (62) dan Shkodran Mustafi (61), de centrale verdediger van Arsenal, tijdens dit Premier League seizoen.
  • In de geschiedenis van het voetbal is hij de eerste speler ooit die 50+ kansen heeft gecreëerd en 60+ tackles heeft gemaakt in één seizoen.
  • Hij heeft meer tackles gemaakt dan elke verdediger van de huidge top 6 Premier League clubs dit seizoen, behalve Azpilicueta.
  • Firmino is (samen met Salah) Liverpool’s all time topscorer in één Champions League seizoen (8 goals tot nu toe).
  • Hij is op dit seizoen de meest scorende Braziliaan in de geschiedenis van de Premier League.

Zowel in aanvallend als verdedigend opzicht is het dus bizar wat deze man laat zien dit seizoen. Wat ons betreft hoor je dan bij de allerbeste hoor. We zijn benieuwd hoe zijn seizoen bij Liverpool gaat eindigen en wat hij gaat laten zien voor Brazilië tijdens het WK in Rusland.

Dat Firmino niet egoïstisch ingesteld is wordt ook nog maar eens duidelijk uit het feit dat hij in december een gigantisch bedrag opofferde door de goal van Mané niet te jatten.

Bron: Sport Bible