Hebben jullie als spelers meer macht dan de trainer? Je herkent het hieraan

Hiërarchie is belangrijk in een voetbalteam. De spelers die net in het team komen kijken staan onderaan, de wat ervaren jongens daarboven, de vedette/sterspeler daar nog boven en als het goed is staat de trainer bovenaan die ladder. Toch is dat niet bij ieder team het geval en hebben de spelers meer macht dan de trainer. Iets wat gevaarlijk is, zeker als de groep zich tegen de trainer keert. Zie Mourinho & Pogba. Maar hoe herken je nou of jullie meer macht hebben als de trainer? Dit zijn 5 tekenen.

Slechte trainingsopkomst wordt niet gestraft

Trainingen kunnen saai zijn, dat is bij alle trainers zo. Toch is dat geen reden om niet te komen trainen, want je werkt er samen aan om beter te worden. Als spelers zich vaak aanmelden voor trainingen zou dat gevolgen moeten hebben op de wedstrijddag. Op de bank plaatsnemen bijvoorbeeld. Kun je je regelmatig (zonder goede reden) ongestraft afmelden en sta je elke keer in de basis? Dan ben je belangrijker dan de principes van een trainer en heb je dus meer macht.

Gebrek aan inzet

Niet komen trainen is al een gebrek aan inzet, maar als het team tijdens wedstrijden ook geklopt wordt op inzet dan is er iets goed mis. De spelers willen dan blijkbaar niet voor de trainer door het vuur gaan. Dat is een kwalijke zaak en het ultieme bewijs dat de trainer geen macht heeft over de spelersgroep.

Wordt niet geluisterd naar tactisch plan

Misschien nog wel pijnlijker is als het tactische plan van de trainer aan de laars gelapt wordt en de spelers gewoon doen wat hun beter lijkt. Ze hebben geen vertrouwen in de trainer en nemen het heft (lees de macht) in eigen handen. Zeker als ze ook nog eens invloed hebben op de opstelling.

Gebrek aan discipline in het team

Spelers komen standaard te laat bij trainingen en wedstrijden of de helft van het team is nog té gaar van de avond stappen ervoor. Blijkbaar heeft de trainer geen controle over zijn team en doen de spelers gewoon waar ze zin in hebben. Fuck discipline, want je wordt als speler toch niet gestraft. Dan sta je als trainer dus niet bovenaan de hiërarchische ladder.

Sterspeler van het team heeft meer invloed

Dat de sterspeler van het team altijd speelt is niet zo gek, aangezien hij op het veld het meeste waarde voor het team heeft. Maar als hij in de kleedkamer ook de dienst uitmaakt en als andere spelers meer opkijken naar hem dan naar de trainer, dan heeft de trainer het niet goed voor elkaar. Zelfs de sterspeler moet namelijk niet onaantastbaar worden. Zeker niet als de rest van de spelersgroep waarschijnlijk zijn kant zou kiezen in het geval van onenigheid tussen trainer en sterspeler.

Is dat allemaal wel heel herkenbaar? Dan wordt het gewoon tijd om de conclusies te trekken. Dit zijn een paar andere redenen om afscheid te nemen van de trainer.