5 tekenen dat je vals speelt tijdens het trainen

Laten we beginnen met een eenvoudige vraag: waarom train jij eigenlijk? Om spieren op te bouwen? Af te vallen? Of om de kantjes er vanaf te lopen in een poging indruk te maken op de mensen die op dat moment om je heen staan? We gokken een van die eerste twee. Dus is het echt zo belangrijk dat je het snelst klaar bent of de meeste herhalingen kan maken, ook al zie je dat niet terug in de spiegel? Dat dachten we al. Om de zomer van 2018 eindelijk wél een keer met een goed lijf te kunnen pronken, laat je onderstaande dingen dus voortaan uit je hoofd.

Je traint je nek in plaats van je buik

Til jij tijdens crunches bewust of onbewust ook vaak alleen je nek van de vloer? Een ding is zeker: daar zullen je buikspieren niet van groeien. Voorkom dit door je actief te focussen op de spieren die je traint, die in je buik dus. Bonus: je nek doet na afloop een stuk minder pijn.

Je zakt niet diep genoeg

Als je borst niet op een haar na de vloer raakt tijdens push-ups, is het heel simpel: je maakt je er makkelijk vanaf. Sommige mannen denken dat ze extra sterk ogen als ze zo snel mogelijk op en neer bewegen. Wat in werkelijkheid vaak gebeurt, is dat ze halve herhalingen maken of zelfs alleen met hun heupen naar de grond zakken. Extra sterk? Maak daar maar extra slap van. Zo moet het wel: ga in een plank staan en plaats je handen iets wijder dan schouderbreedte. Span je armen aan en zak met je borst naar de vloer.

Je squat jumps missen een squat

Niet de allerleukste oefening, dus je wilt er snel vanaf zijn. Snappen we, maar dat is niet het doel. Strakke billen en bovenbenen zijn dat wel – en die krijg je niet als je jezelf halverwege de oefening alweer omhoog lanceert. Dus: zak eerst in een diepe squat en spring vanuit die positie de lucht in. Hieronder het perfecte voorbeeld.

Je gaat te snel of juist te langzaam

Bepaalde oefeningen dienen langzaam te worden uitgevoerd, zodat je ze goed voelt branden in je spieren. Stationaire lunges zijn daar een goed voorbeeld van. Veel mannen stappen uit als een bezetene, om de set maar zo snel mogelijk achter de rug te hebben. Fout, daarmee spreek je de spieren in je benen niet optimaal aan. Doe het liever langzaam, en met een goede techniek. Dat wil zeggen: je knieën raken om beurten bijna de vloer. Geen gesmokkel!

Het omgekeerde geldt voor mountain climbers, welke gericht zijn op conditie en niet op kracht. Grote kans dat je knieën tot nu toe halverwege je borst kwamen, op een lekker ontspannen tempo. Weer mispoes: in een ideale wereld doe je 2 reps per seconde. Tot je kin, ja.

Je hangt in je rug

Op het moment dat je je rug hol of bol maakt of er gewoon onnodig veel druk op zet, sta je niet alleen je vooruitgang in de weg, je vergroot daarnaast de kans op een blessure. Met name bij planks wordt veel valsgespeeld. Veel mensen hebben de neiging om door hun heupen/rug te zakken. En dan heb je dus niets aan de oefening, die erop gericht is je core – en dus ook rug – te versterken. De sleutel tot een goede plank is een rechte lijn van kop tot teen, ook als je dat niet net zo lang kunt volhouden als je buurman. (Een correct uitgevoerde) oefening baar kunst!

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Men’s Health.