Met deze 5 tips ben je zelfs als bankzitter nog zeer waardevol

Op de bank belanden is kut. Daar kunnen we het allemaal wel over eens zijn. Je bent ooit gaan voetballen om te voetballen en toekijken vanaf de bank is dan niet wat je wilt. Toch ontkomt niemand eraan ooit op de bank plaats te moeten nemen. Dan kun je gaan balen en treurig doen, maar daar heb je zelf niks aan en het team ook niet.

Je zult er misschien nog nooit zo over nagedacht hebben, maar zelfs als bankzitter kun je jouw team helpen beter te presteren. Daarom hebben we 5 tips op een rij gezet waarmee jij de beste bankzitter ooit wordt. En misschien gaat het je helpen toch weer een basisplek te veroveren.

Breng extra energie

Dat je op de bank zit wil niet zeggen dat je niets mag zeggen. Leef met het team mee door je teamgenoten aan te moedigen en zo af en toe te coachen. De energie die je vanaf de bank uitstraalt zal door de veldspelers opgepikt worden en ze extra motiveren om vollebak te gaan.

Positieve lichaamstaal

Oké, je moet dus op de bank zitten en dat is balen. Ga je dan boos, gedesinteresseerd en onderuitgezakt zitten of ga je op het puntje van je stoel zitten en met de wedstrijd bezig zijn? Slechte lichaamstaal wordt opgepikt door de coach en hierdoor krijgt hij het gevoel dat je meer om jezelf geeft dan om het team. Bewijs dat je een basisspeler hoort te zijn door zelfs op de bank intensief mee te leven.

Je teamgenoten niet afleiden

We snappen best dat het af en toe heel verleidelijk is om iets naar een medespeler te roepen die net voorbij komt lopen. Zeker als hij net flink naast de bal heeft getrapt, door de benen is gespeeld of het nog zichtbaar zwaar heeft door die stapavond van gisteren, maar je haalt ‘m hierdoor gegarandeerd uit zijn focus. Gewoon niet dus. Een steuntje in de rug kan hij veel beter gebruiken.

Let op de tegenstanders

Eén van de weinige voordelen aan op de bank starten is dat je de tegenstander vanaf de bank kunt analyseren. Hebben ze zwaktes in de achterhoede? Welke tactiek gebruiken ze? Wat voor loopacties zie je veel? Wat voor speler is jouw mogelijke directe tegenstander als je erin komt? Dit kun je in jouw eigen voordeel gebruiken als je ingebracht wordt, maar je kunt bepaalde zwaktes van je tegenstanders ook tegen je medespelers en coach zeggen. Dit wordt zeker gewaardeerd.

Ben paraat

Dit spreekt voor zich, maar zorg ervoor dat je 90 minuten lang klaar bent om in te vallen. Vooral mentaal, want je zult nog wel eventjes warm moeten lopen voordat je het veld betreedt, maar er kan altijd iets gebeuren waardoor je opeens moet invallen. Plus, het ziet er niet echt goed uit als de trainer jou eerst nog wakker moet maken om te zeggen dat je effe warm moet lopen.

We kunnen het overigens best begrijpen als je je hier niet toe kunt motiveren als je áltijd op de bank zit, maar dan moet je misschien iets anders doen om jouw trainer te overtuigen dat je een basisplek verdient. Eén van deze dingen bijvoorbeeld.