Met deze 5 tips word je een meester op het middenveld à la Kanté

Twee seizoenen geleden maakte Kanté in de kampioensploeg van Leicester al enorm veel indruk, maar afgelopen seizoen gooide hij daar een schepje bovenop en werd hij ook kampioen met Chelsea. Hij domineert het middenveld op de nummer 6 positie, is ontzettend scherp met zijn onderscheppingen en pakt ongelofelijk veel ballen af op het middenveld. Maar wat is het geheim van de 26-jarige Fransman? Met deze 5 tips word jij de Kanté van jouw team.

Ben gedisciplineerd

Natuurlijk wil je als verdedigende middenvelder meteen aan de nummer 10 van de tegenstander laten weten dat je er bent, maar sla er niet in door. Op deze verdedigende positie is het namelijk dom om direct een gele kaart te pakken en de rest van de wedstrijd op scherp te staan. Ben gedisciplineerd, blijf overeind en probeer te domineren zonder al te lomp te spelen. Kanté heeft in zijn Premier League carrière bijvoorbeeld nog geen één rode kaart gepakt.

Timing is alles

Als je toch naar de grond gaat om een bal af te pakken moet je er zeker van zijn dat je ‘m ook hebt. Timing is hierbij het belangrijkste aspect. Een vergelijkbare speler is bijvoorbeeld Patrick Vieira, die heel hard kon zijn, maar ook ongekend effectief was in het winnen van de bal na tackles.

Real satisfaction to reach the semi with my teammates. @chelseafc

Een bericht gedeeld door N’Golo Kanté (@nglkante) op

Hou het simpel

De nummer 6 positie (verdedigende middenvelder) betekent dat je vooral op defensieve gedeeltes van het veld staat. Balverlies kan dodelijk zijn, dus probeer niet de held te zijn die alle assists wil geven of solo’s wil maken. Speel de bal simpel naar teamgenoten die op betere posities van het veld staan. Dat wil echter niet zeggen dat je niet vooruit mag passen. Speel de bal strak in de voetjes en laat de mannen voor je het aanvallende werk doen.

Blijf in beweging zonder bal

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een verdedigende middenvelder is dat hij de ruimtes dichtloopt voor aanvallers van de tegenpartij. Zonder bal bewegen dus. N’Golo Kanté beweegt van rechts naar links om in de lijn van passes te komen, ballen te onderscheppen en om zo de verdediging te helpen. Het is zal je tegenstanders flink frustreren als jij overal tussen zit. Hier is overigens wel een flink loopvermogen voor nodig, dus zorg ervoor dat je conditie op topniveau is.

Ben bereid jezelf te slachtofferen

Dat brengt ons bij het volgende punt. Als defensieve speler moet je jezelf af en toe wegcijferen om in dienst van de aanvallers te spelen. Je moet jezelf niet als de vedette van het team zien, maar bereid zijn om het vuile werk van je teamgenoten op te knappen. Misschien niet het leukste onderdeel van het spelletje, maar je medespelers zullen ongelofelijk blij met jou zijn. Net als de trainer en fans trouwens. Kijk maar naar Kanté.

Nog niet zo heel lang geleden zag het er trouwens helemaal niet naar uit dat Kanté een topspeler ging worden. Vorige week werd hij 27, maar op 20-jarige leeftijd speelde hij nog in de zesde divisie van Frankrijk. Hier lees je zijn volledige, ongelofelijke voetbalverhaal.

Bron: Dream Team FC