5 tips om jezelf te beschermen tegen schurend kunstgras

De discussie over kunstgras of echt gras is één van de meest gevoerde in het Nederlandse voetbal. Bijna niemand wordt er vrolijk van en tóch leggen een groot aantal (amateur)voetbalclubs zo’n kunstmatige mat neer. Voordeel: ze hebben minder onderhoud nodig. Nadelen: grotere kans op blessures en vervelende schaafwonden na slidings. Vooral voor verdedigers zijn deze plastic velden een ramp, want een sliding levert vervelende wonden op. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om het aantal schaafwonden te beperken.

Slidingbroekje

Een van de meest voor de hand liggende opties is het slidingbroekje. Dit broekje beschermt vooral je bovenbenen van het schurende gras en het plastic dat tussen het gras ligt. Het nadeel van het slidingbroekje is echter dat de knieën niet beschermd worden, terwijl dat een plek is waar veel schaafwonden ontstaan bij slidings. Toch vinden we een goed slidingbroekje een must voor iemand die regelmatig op kunstgras speelt. Hier heb je een ruime keuze uit slidingbroekjes.

Sokken over de knieën

Om de knieën toch te beschermen is het nuttig om de sokken eroverheen te trekken. In combinatie met het slidingbroekje is op die manier het hele been beschermd. Je kunt tape of sokophouders gebruiken om de sokken omhoog te houden. Tape en sokophouders zijn hier verkrijgbaar.

Legging

Misschien niet de meest charmante optie, en al helemaal niet tijdens de warmere maanden, maar het beschermt wel direct je hele been tegen het schurende gras. Tijdens de winter is het ook nog eens lekker warm, maar zoals gezegd: het zal wat scheve gezichten opleveren bij je teamgenoten. Een aantal geschikte leggings zijn hier te vinden. Voor de keepers onder ons zijn ondershirts met lange mouwen aan te raden, ook al vind je dat misschien minder mooi.

Vaseline

De gedeeltes van je benen die niet beschermd worden kun je insmeren met vaseline om de schaafwonden wat te beperken. Met de nadruk op beperken, want het zal je niet 100% beschermen zoals een legging of slidingbroekje dat wel doet. Toch is het een prima optie als je de knieën ietwat wilt beschermen zonder een extra laag kleding aan te trekken.

Sproeien

Dit is geen maatregel die je zelf kunt nemen, maar als jouw club een kunstgrasveld heeft liggen kun je als team vragen of ze het veld willen besproeien voordat jullie er een wedstrijd op spelen. Hierdoor zal het aanmerkelijk minder schuren en levert het automatisch minder schaafwonden op.

Is het al te laat en heb je alweer een paar lelijke schaafwonden opgelopen? Dan is dit de beste manier om ze te behandelen. Maar onthoud: voorkomen is altijd beter dan genezen.