5 tips voor het verhelpen van een verbrande huid

Ben jij zo’n type dat na 5 minuten in de zon meteen in een kreeft veranderd of vind je jezelf insmeren met anti-zonnebrandcrème gewoon voor mietjes? De kans dat jij je huid dan regelmatig verbrandt is groot. Niet zo verstandig hoor, want de schade aan je huid kan behoorlijk groot zijn! Mocht je ondanks deze waarschuwing toch nog eens verbranden, dan zijn de volgende 5 tips heel belangrijk bij het herstel.

Water

Het genezingsproces van de huid wordt versnelt door voldoende water te drinken in de dagen erna.

Ontsteking bestrijden

Ibuprofen is niet alleen een pijnstiller, maar heeft ook een ontstekingsremmende werking. Door dit de slikken wordt de pijn minder, maar geneest ook de ontsteking van binnenuit waardoor de roodheid sneller verdwijnt.

Verkoeling

Je kunt de pijn van de gevoelige huid verzachten door een koude douche of koud washandje te gebruiken, maar eigenlijk nog beter is melk. Melk bevat eiwitten die in staat zijn je huid te kalmeren. Een bad met melk vullen en daarin gaan liggen is misschien wat overdreven en duur, maar je kunt melk aanlengen met ijsklonten en daar een washandje in dopen. Hiermee de verbrande plek zo’n tien minuten verkoelen.

Zalf

Gebruik geen zalfjes of crèmes met petroleum, benzocaïne of lidocaïne. Door de petroleum blijft de hitte als het ware in de huid zitten en de andere stofjes kunnen voor irritatie zorgen. Het beste is aloë vera. Dit wordt al eeuwen gebruikt als dé methode om verbranding te verhelpen.

Niet peuteren

Is je huid zo erg verbrand dat de blaren op je huid staan? Blijf er dan met je tengels vanaf. Je maakt het alleen maar erger.

Een keertje verbranden is misschien niet de allergrootste ramp, maar voel je misselijk of zelfs koortsachtig dan is het waarschijnlijk verstandig om je bij Eerste Hulp te melden.

Leestip: Drie drankjes die je beter kunt vermijden op een hete dag

Bron: Men's Health