Dit zijn de vijf gouden tips voor de perfecte penalty

De penalty lijkt zo gemakkelijk, maar er komt veel meer bij kijken dan alleen maar een goede trap. Vooral de druk kan immens zijn. Het lot van je team, en misschien zelfs wel de hele club, ligt op dat moment in jouw handen. Het laatste dat mag gebeuren is missen. Wij zullen je een handje helpen. In de wetenschap is er namelijk behoorlijk wat onderzoek naar penals gedaan en op basis daarvan geven wij je de 5 belangrijkste tips, zodat jij geen enkele penalty meer mist.

Neem je tijd

Laat je niet opjagen door tegenstanders, zelfs niet door de scheidsrechter. Uit onderzoek blijkt dat spelers die hun aanloop meer dan 1 seconde, en niet meer dan 3 seconden, na het fluitje van de scheids de penalty beginnen 80% van hun penalty’s benutten. Spelers die direct aanlopen scoren slechts in 57% van de gevallen. Neem dus gerust even de tijd om de bal op de stip te leggen en zodra het signaal klinkt pak je nog een extra seconde.

Onvoorspelbaarheid

Zorg dat je niet altijd voor dezelfde hoek kiest. Het kan erg verleidelijk zijn om je te specialiseren op een bepaalde hoek, maar beter train je op twee favoriete plaatsen. Zo dwing je de keeper te gokken of zijn keuze te baseren op jouw lichaamstaal. Blijf trainen totdat je twee favoriete penalty’s hebt.

Kijk niet naar de keeper

Keepers kunnen soms rare capriolen uithalen om jouw concentratie te verstoren. Kijk ze gewoon niet aan en focus op de plek waar je de bal wilt plaatsen. Afgaande op verschillende studies is gebleken dat spelers die volledig gefocust zijn op de plaatsing van hun penalty de bal harder en verder buiten het bereik van de keeper schieten dan spelers die naar de keeper kijken. Daarnaast zou het kijken naar de keeper het schot veel minder precies maken.

Plaats met binnenkant voet

Een binnenkantje is niet alleen preciezer, ze zijn ook minder voorspelbaar dan een wreeftrap. Een wetenschappelijke studie concludeerde dat keepers wreeftrappen in 28% van de gevallen weten te stoppen, terwijl penals slechts in 12% van de gevallen werden gestopt als ze met de binnenkant werden getrapt.

via GIPHY

Neem geen lange aanloop

De ideale aanloop bestaat uit 4 tot 6 stappen tot de bal. Sommige spelers zweren bij een lange aanloop, maar aanlopen van 10 meter bleken absoluut het minst succesvol. Gewoon niet meer doen dus. 

De kans dat jij nog een penal gaat missen is een stuk kleiner geworden. Ben jij niet de uitverkorene bij penalty’s? Stuur dit artikel gerust door naar jullie penalspecialist. Hij zal er ongetwijfeld nog wat aan hebben. Dit zijn 6 dingen die je zeker niet moet doen bij het nemen van een penalty. Ook handig om te weten.