Dit zijn de 6 types spitsen die je op elk niveau tegenkomt

Spitsen heb je in alle soorten en maten. Niet alleen in het profvoetbal, maar zeker ook bij de amateurs. Ondanks al die verschillen zijn spitsen grofweg in te delen in de volgende zes vrij herkenbare typen.

De kapstok

Als aanspeelpunt is hij ijzersterk in de combinatie, vaak vanwege zijn flinke postuur. De snelheid ontbreekt vaak enigszins waardoor hij soms niet op tijd op de 5 of 11 meter staat om de voorzet binnen te tikken.

De snelheidsduivel

Deze spits is razendsnel en vaak wordt daar door het team gebruik van gemaakt door op de omschakeling te spelen. Er is namelijk niets dodelijker dan veel ruimte achter de verdediging als deze jongen in de punt van de aanval staat. Een andere tactiek die handig is met zo’n spits: een lange bal achter de verdediging leggen en gaan met die banaan.

De panter

Het liefst voert hij de hele wedstrijd geen flikker uit en zo sust hij de verdedigers in slaap. Hij wacht a la Romario op dat ene moment en slaat elke wedstrijd weer toe. Zelf wordt hij graag gewoon ‘killer’ genoemd.

De werker

Hij staat niet alleen in de spits, maar sleurt van links naar rechts en zakt in tot de eigen zestien. Zeer vervelend voor de verdedigers, maar helaas gaat het wel eens ten koste van de scherpte voor het doel.

De blinde

Zodra deze jongen de bal aan de voet heeft lijkt er een soort tunnelvisie te ontstaan. Het enige wat hij nog ziet is de goal en dus niet die ene teamgenoot die er weer veeel beter voor staat. Dit kost soms punten, maar ach. Elke spits moet een tikkeltje egoïstisch zijn.

De sluwe vos

Hij is niet sterk of super snel, maar heeft allemaal geniepige trucjes om het leven van verdedigers zuur te maken. Soms is het net over het randje, maar zo pikt hij wel wekelijks zijn goaltje mee. Alles voor een doelpunt.

Helaas zijn er ook gewoon ronduit slechte spitsen te vinden op alle niveaus. Zo’n ongeschikte spits herken je aan deze 7 tekenen.