De 5 verschillende types centrale verdedigers die je op elk niveau tegenkomt

Centrale verdedigers komen in alle soorten en maten. Van groot naar klein en van snel naar traag, maar je kunt ze ook in verschillende types indelen. Niet alleen in het profvoetbal, maar ook in het amateurvoetbal. We hebben de 5 verschillende verdedigers even op een rijtje gezet.

De sloper

Deze man leeft om de aanvallers pijn te doen. Letterlijk. Voetballen kan hij niet echt, maar dat wil niet zeggen dat het geen goede verdediger is. Al binnen één minuut heeft hij de aanvaller laten weten dat hij een zware wedstrijd tegemoet gaat. De hele wedstrijd deelt hij tikken uit, vliegt hij over het veld met tackles en aan het einde van het seizoen heeft hij voor het zesde seizoen op rij de meeste kaarten gepakt.

via GIPHY

De ‘Alderweireld’

Deze ‘voetballende verdediger’ is zo’n beetje de tegenpool van de slager. Hij blinkt uit door zijn strakke inspeel-passes, fijne crossballen en inzicht waardoor hij alles onderschept. Alle aanvallen beginnen daarom bij deze verdediger. Inschuiven doet hij ook graag.

De sobere kracht

Met zijn zwarte voetbalschoenen staat ‘ie al jaren in het centrum van de verdediging en het enige wat hij daar doet is zijn mannetje uitschakelen en de bal zo snel mogelijk inleveren bij een medespeler. Hij weet namelijk precies waar zijn krachten liggen en daar is verder geen poespas voor nodig.

De luchtmacht

Met zijn lengte was het al snel duidelijk dat hij centraal achterin zou spelen. Alle hoge ballen worden weggekopt en met bij de corners is dit de gevaarlijkste man. Zijn techniek is misschien niet je van het, maar dit ‘wapen in de lucht’ weet elk seizoen toch de nodige goals te maken. Met het hoofd natuurlijk.

via GIPHY

De showman

Dan heb je ook nog van die voetballers die ondanks de taak als centrale verdediger juist wel allerlei poespas uithaalt. Spitsen uitkappen, een solo vanaf eigen achterlijn en met de borst terugspelen op de keeper, het kan allemaal bij deze jongen. Hij voetbalt trouwens ook op van die blitse patta’s, terwijl de gemiddelde verdediger in de amateurtak hier juist een verschrikkelijke hekel aan heeft.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je wel in het centrum van de verdediging staat, maar hier eigenlijk helemaal niet thuis hoort. Aan deze 5 tekenen herken je een ongeschikte centrale verdediger.