De 5 voordelen van partijtjes voetballen op een klein veld

Tijdens trainingen doen jullie vast wel eens een partijtje op een kleiner veld. Of wellicht speel je ook in een zaalvoetbalteam? Hoe dan ook, voetballen op zo’n kleiner veldje met een man of 5 tegen 5 heeft ontzettend veel voordelen. Het maakt je namelijk niet alleen beter, maar ook sterker, fitter en sneller. Brentford’s ‘Strenght & Conditioning’ coach Matt Springham geeft tegenover FourFourTwo 5 redenen waarom het de beste manier is om in vorm te blijven.

1. Kopie van een officiële wedstrijd

Er is een simpele reden waarom ‘small-sided’ wedstrijden zo nuttig zijn. Alle bewegingen en vereisten van een volledige wedstrijd komen er in terug. Bij normale loopoefeningen, waar je sprint of rent in rechte lijnen, komen de bewegingen als draaien, diagonaal rennen of achterwaarts rennen niet terug. In de wedstrijd wel.

2. Uithoudingsvermogen

Als het verbeteren van je uithoudingsvermogen het speerpunt is, dan is een klein partijtje uitstekend. De teams kunnen dan nog kleiner gemaakt worden (4 vs 4) en het veld eventueel wat vergroot. De focus van beide teams moet liggen op het behouden van balbezit en de tegenstander moet uiteraard de bal zo snel mogelijk veroveren. Doe dit in een constant tempo en de spelers gaan het voelen.

3. Variatie

Er zijn heel veel variaties, afhankelijk van wat je wilt bereiken. Je kunt het eerste balcontact én fitness verbeteren door een maximum van twee balcontacten aan te houden. Een andere manier om het balgevoel te verbeteren is door het veldje nog kleiner te maken. Wil je jouw kracht, touch en eventueel verdedigende kwaliteiten verbeteren? Introduceer dan mandekking.

4. Train vermoeide hersenen en benen

Misschien wel één van de grootste voordelen aan kleine partijtjes is dat je jouw technische kwaliteiten test in vermoeide toestand. Hoe is je touch, controle, passing en beweging wanneer je moe bent? Dit is ongelofelijk belangrijk, want als jij jouw techniek 90 minuten lang kunt behouden heb je een groot voordeel ten opzichte van je tegenstanders.

5. De complete workout

De dynamische bewegingen, het rennen, springen, landen, draaien, accelereren en ga zo maar door geven je lichaam de complete workout. Je ‘core muscles’ gaan het voelen, maar ook je borst en armen worden getraind als je tegenstanders van de bal probeert te houden. Ga er dus vol voor en het resultaat zal maximaal zijn.

De wetenschap heeft ook eventjes onderzocht wat er nou eigenlijk zwaarder is: veldvoetbal of zaalvoetbal. Ze komen tot een duidelijke conclusie, maar wij twijfelen toch aan het resultaat.

Bron: FourFourTwo