6 dingen die je niet moet doen bij het nemen van een penalty

De bal ligt op de stip en jij zet een paar stappen naar achteren om het stuk leer achter de keeper in het doel te schieten. Een paar dingen kun je beter achterwege laten, om de kans op een misser zo klein mogelijk te houden. Hieronder zetten we de 6 belangrijkste don’ts van een pingel voor je op een rijtje.

Haasten

Voel geen druk om direct na het fluitsignaal op de bal af te stormen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat spelers die hun aanloop minimaal 1 seconde, en maximaal 3 seconden, na het fluitje van de scheids starten in 80% van de gevallen scoren. Spelers die direct aanlopen scoren slechts in 57% van hun penalty’s. Neem dus gerust even de tijd om de bal op de stip te leggen en zodra het signaal klinkt pak je nog een extra seconde.

Van gedachte veranderen

Wanneer je eenmaal besloten hebt die pingel keihard rechts onderin de hoek te plaatsen dan moet je tijdens de aanloop niet opeens van gedachte gaan veranderen. Dit kan twijfel creëren en het komt de precisie vaak niet te goede.

Te lange aanloop

De ideale aanloop bestaat uit 4 tot 6 stappen tot de bal. Sommige spelers zweren bij een lange aanloop, maar aanlopen van 10 meter bleken veruit het minst succesvol. Pogba zet trouwens standaard een paar stapjes te veel. Gekkie. Zijn aanloop tegen Everton bijvoorbeeld was zó sloom dat Usain Bolt de 100 meter sprint sneller deed dan Pogba zijn aanloop voor de pingel.

Wreef trappen

Een binnenkantje is niet alleen preciezer, ze zijn ook minder voorspelbaar dan een wreeftrap. Een wetenschappelijke studie concludeerde dat keepers wreeftrappen in 28% van de gevallen weten te stoppen, terwijl penals slechts in 12% van de gevallen werden gestopt als ze met de binnenkant werden getrapt.

Afwachten wat keeper doet

Afgaande op verschillende studies is gebleken dat spelers die volledig gefocust zijn op de plaatsing van hun penalty de bal harder en verder buiten het bereik van de keeper schieten dan spelers die naar de keeper kijken. Daarnaast zou het kijken naar de keeper het schot veel minder precies maken.

Achterover leunen

Dit leer je in principe al bij de F-jes (tegenwoordig JO9). Wanneer je op doel schiet dien je niet achterover te leunen, want de kans is groot dat je poging zo niet eens het vangnet raakt. Wel leuk materiaal voor op De Kelderklasse natuurlijk, mits iemand het komische moment op de gevoelige plaat heeft vastgelegd. Maar dat wil je natuurlijk niet.

Penaltykiller bij uitstek Ruud van Nistelrooy gaf onlangs de 4 stappen voor een perfecte penalty prijs. In combinatie met dit artikel ga jij geen enkele pingel meer missen.