6 gewoonten die ervoor zorgen dat jouw voetbalschoenen snel stuk gaan

Net een nieuw paar voetbalschoenen gekocht, maar bang dat ze binnen een paar maanden alweer stuk zijn? Of hebben ze afgelopen seizoen niet overleefd? Dat horen we vaker. De meeste voetballers denken dat zij geen enkele invloed hebben op de levensduur van hun kicksen, maar niets is minder waar. Wanneer je deze 6 gewoonten vermijdt, en de bijbehorende tips opvolgt, is de kans groot dat jouw schoenen lang in topconditie blijven.

Vies in een hoek gooien

Dit is ongetwijfeld de meest voorkomende gewoonte van alle 5. Na een zware wedstrijd of training heb je geen zin om je schoentjes te boenen en dus gooi je ze vies in je tas. Eenmaal thuis ben je nog steeds moe en deponeer je diezelfde voetbalschoenen ergens in een hoek, hopende dat je moeder of vriendin ze een keertje poetst.

Tip: Spoel je voetbalschoenen tijdens het douchen af en stop papier in je schoenen zodra je thuis bent.

adidas ace 16 purecontrol 3

Niet invetten

Deze gewoonte is funest voor lederen voetbalschoenen. Leer houd je soepel door het af en toe goed in te vetten, maar het vergt discipline.

Tip: Vet je voetbalschoenen wel in of kies voor synthetische schoenen, welke niet ingevet hoeven worden. Scheelt een hoop onderhoud.

Drogen bij verwarming

Het slechtste wat je kunt doen met leren voetbalschoenen is ze dichtbij bij een warmtebron (zoals een verwarming) te drogen. Het leer wordt hierdoor stug en het zal daardoor sneller scheuren.

Tip: Gebruik papier (zoals een krant of keukenpapier) om vocht uit de schoen te laten trekken.

Over verharde ondergrond lopen

Soms ontkom je er niet aan, maar zorg ervoor dat je zo min mogelijk met je noppen over verharde ondergronden (tegels, asfalt, etc.) loopt. Ze slijten hierdoor erg snel en daardoor kunnen lelijke uitglijders ontstaan tijdens de wedstrijd.

Tip: Trek je voetbalschoenen bijvoorbeeld uit nadat de wedstrijd is afgelopen en loop op je sokken naar de kleedkamer. Andere creatieve oplossingen zijn natuurlijk ook mogelijk.

De verkeerde schoenen voor de ondergrond

Er zijn speciale voetbalschoenen voor kunstgras, dus gebruik de juiste schoenen. Kunstgras is erg agressief tegen voetbalschoenen en AG/kunstgrasschoenen zijn er wel tegen bestand. De noppen onder gewone voetbalschoenen vergroten daarnaast de kans op lelijke blessures op kunstgras. Met leer op kunstgras spelen is sowieso een no go, want de upper raakt snel beschadigd.

Tip: Speel je veel op kunstgras? Koop een paar AG/kunstgrasschoenen voor de wedstrijden die je op kunstgras speelt. 

Schoonmaakmiddelen gebruiken

Het vuil wil maar niet van je schoenen verdwijnen dus grabbel je een keer in het keukenkastje van je moeder. ‘Schoonmaakmiddel’ staat er op het etiket. Beter laat je dit soort middeltjes achterwege want de stiksels kunnen daar niet zo goed tegen. Beschadigde stiksels zorgen ervoor dat er scheuren en gaten in je schoenen ontstaan.

Tip: neem je schoenen gezellig mee tijdens het douchen en verwijder het meeste vuil meteen.

Het uitbannen van deze gewoonten biedt natuurlijk geen garanties, maar de kans dat je schoenen langer meegaan is groot. Doe er je voordeel mee. Moet je sowieso nog nieuwe voetbalschoenen kopen omdat je huidige paar kapot/beschadigd is? Dit zijn 7 dingen waar je op moet letten bij het kopen van nieuwe voetbalschoenen.