In deze 6 gevallen kun je beter geen terugspeelbal hanteren

Gisteren ging het gruwelijk mis voor FC Bayern doelman Ulreich. De teams waren net de kleedkamers uit na rust bij een tussenstand van 1-1 toen Tolisso de bal terug speelde op Ulrich (we moeten daar wel bij vermelden dat het een slechte pass was) en door een blackout wist de keeper even niet of hij de bal op mocht pakken of niet. Hij ging er met de handen naartoe, maar bedacht zich toen dat dat niet mocht en toen ging het mis.

Natuurlijk kan een terugspeelbal soms uitkomst bieden, maar het kan dus ook faliekant misgaan. Beter hanteer je hem daarom niet te vaak en zéker niet in de volgende gevallen.

Keeper al onderweg

Valt de bal achter de verdediging en komt de spits sprintend achter je aan? Kijk dan snel even wat de keeper doet. Als hij (terecht of onterecht) al aan komt sprinten om de bal te verwerken kun je dan beter geen tikje meer geven. Dat had Bartra moeten weten, al snappen we ook niet helemaal wat Bürki daar kwam doen.

YouTube: Bundesliga

Zaadpass

Is passing niet je sterkste punt en hebben zelfs technische middenvelders al moeite om jouw ballen te controleren? Dan kun je die vervelende stuiterballen op de keeper beter helemaal achterwege laten. Scheelt je een hoop punten.

K*tveld

Wanneer het speelveld op één grote molshoop lijkt dan zijn balletjes op de keeper helemaal levensgevaarlijk. Echt never doen.

Uit balans

Vitesse-speler Dabo liet dit seizoen al eens zien waarom je geen terugspeelbal moet spelen wanneer je uit balans bent. Het risico dat je hem verkeerd raakt is groot, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Slimme spits

Sommige tegenstanders hebben na 5 terugspeelballen nog steeds niet door dat je de 6e keer weer terug gaat spelen. Toch zijn er ook genoeg sluwe spelers die wel op het balletje achteruit gokken. Het is dus zaak dat je in de gaten houdt of je tegenstander soms speculeert op die bal. Dan kun je het beter een keertje niet doen.

Keeper kan niets met voeten

Een doelman is meestal niet voor niets doelman geworden. De belangrijkste reden is vaak een gebrek aan voetballend vermogen. Zijn aanname zal niet altijd even kort zijn en daar kunnen tegenstanders van profiteren. Echt alleen in noodsituaties speel je een keeper aan die niet zoveel met zijn voeten kan.

In plaats van een terugspeelbal kun je soms beter de lange bal vooruit hanteren. Op deze 6 momenten is het sowieso toegestaan de lange bal te hanteren.